Вийшла друком нова книга «Сергій Іллічевський (1895–1959) – життя в ім’я ботаніки»

Життя в ім’я ботаніки

Цими днями у видавництві «Дивосвіт» вийшла друком нова книга «Сергій Іллічевський (1895–1959) – життя в ім’я ботаніки». Вона присвячена двом пам’ятним датам: 125-річчю від дня народження Сергія Олімпійовича Іллічевського, яке відмічалося минулого року, та 130-річчю Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, яке святкується цього року. Автори зазначеного видання – Віктор Самородов, доцент кафедри захисту рослин Полтавського державного аграрного університету, та Олена Халимон, старша наукова співробітниця згаданого музею. Вони майже 30 років збирали матеріал про видатного науковця, який був пов’язаний із установами, де працюють автори книги, а також із низкою інших організацій не лише нашої області, а й усієї України – Харківщини, Чернігівщини, Київщини, Херсонщини, Донеччини, Черкащини та Криму. На основі різнопланової джерельної бази вперше найбільш повно відтворено життєвий і творчий шлях ученого світового виміру, професора, знавця ботаніки, екології, фенології, дендрології, знакової фігури заповідної справи. Автори вперше упорядкували публікації вченого, перелік яких, за їхніми даними, налічує 105 позицій. Серед них багато таких, які були невідомі навіть вузьким спеціалістам ботанічного профілю. Це ж стосується й епістолярної спадщини С. О. Іллічевського, спогадів про нього та статей, у яких згадана діяльність натураліста. Схвально й те, що в цьому виданні автори представили прискіпливо зібрану фототеку, адже багато років поспіль нікому не вдавалося знайти зображення Сергія Олімпійовича, це також стосується і кола осіб, надто полтавців, з якими контактував науковець.
Щоб книга була більш різноплановою та збагаченою документальними матеріалами, автори зверталися за допомогою або порадами до багатьох людей і колективів. Передусім ідеться про співробітників архіву та наукової бібліотеки Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України, співробітників Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України, наукового архіву Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка.
Щиру доброзичливість і глибоку зацікавленість до праці авторів над книгою про С. О. Іллічевського проявили: Юрій Буйдін, Галина Гришко, Людмила Ісакова, Наталія Чувікіна та Олександр Халимон (м. Київ), Володимир Грабовий, Олена Мороз і Галина Чорна (м. Умань), Неллі Дрогобич (м. Асканія-Нова), Валерій Буйдін, Наталія Смоляр і Леонід Булава (м. Полтава), Світлана Лось (м. Харків), Оксана Ляшенко (м. Санкт-Петербург). Значну допомогу в роботі над книгою надали співробітники видавництва «Дивосвіт», його директорка Ганна Грибан та її колеги – літературна редакторка Людмила Калашник і верстальник Євген Прокопенко.
Видання стане в нагоді всім шанувальникам історії біологічної науки в Україні. Презентація книги запланована на грудень 2021 року. Про її місце та час буде сповіщено на сайті краєзнавчого музею та кафедри захисту рослин Полтавського державного аграрного університету.