Всеукраїнські студентські дебати «РІО+20»

В рамках XVIII Міжнародної наукової конференції «Економiка для екологiї», яка була проведена на базі Сумського державного університету, за ініціативою Програми розвитку ООН в Україні відбулися всеукраїнські студентські дебати «РІО +20», присвячені підведенню підсумків 20-літнього впровадження концепції сталого розвитку у всьому світі. Дні сталого розвитку та підсумкова конференція у м. Суми приурочені до всесвітньої  конференції ООН на тему сталого розвитку «Ріо+20», що пройшла 20 – 22 червня 2012 р. у Ріо де Жанейро. Під час конференції обговорювалися дві головні теми: як створити «зелену економіку» для досягнення сталого розвитку та подолання бідності і покращення рівня міжнародної координації заходів у сфері сталого розвитку.


Учасники XVIII Міжнародної наукової конференції «Економiка для екологiї»

Для України це – історичний шанс визначення свого шляху до сталого майбутнього з достатнім числом робочих місць, більш чистою енергетикою, більш безпечним і гідним рівнем життя для всіх людей на планеті.

«Ріо+20» була однією з найбільш важливих глобальних зустрічей зі сталого розвитку нашого часу», – відмічає Генеральний секретар ООН Бан Кі-Мун. Сталий розвиток – це не лише питання урядів; до національних дискусій на цю тему мають бути залучені як влада, так і бізнес, і неурядові організації, і широка громадськість. І звичайно, академічне середовище не може залишитись осторонь обговорень такої важливої теми.

Напередодні проведення конференції відбулися відбіркові турніри студентських дебатів “Сталий розвиток орієнтований на громаду” в різних вузах України.


Відбірковий турнір студентських дебатів “Сталий розвиток орієнтований на громаду” на базі Полтавської державної аграрної академії

Серед вузів Полтавської області переможцями стали студенти Полтавської державної аграрної академії: Аветісян Маріне, Висоцький Павло, Філісюк Єлизавета та Філісюк Тетяна, які показали себе з найкращої сторони і гідно захистили честь своєї альма-матер та прийняли участь у Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ», що відбувся з 6 по 10 серпня в м. Євпаторія, АР Крим.

Літня школа проходить за ініціативи Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ».

Серед вузів України у літній школі взяли участь 18 студентів переможців конкурсу «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ» таких навчальних закладів: Полтавська державна аграрна академія, Черкаський державний технологічний університет, Сумський державний університет, Київський державний економічний університет ім. В. Гетьмана, Запорізький національний університет, Херсонський державний аграрний університет.


Учасники студентських дебатів в рамках Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

Серед вузів Полтавської області 7 студентів (Полтавська державна аграрна академія) прийняли участь у Програмі розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ»: Власенко Аліна, Шевченко Євген, Філісюк Тетяна, Єсаулова Яна, Висоцький Павло, Постіл Юлія та Рижикова Олена.

Ідея проведення такої школи полягає в наданні студентам нових знань щодо сталого розвитку, можливості застосувати їх на практиці під час виїзду в громаду, а також в обміні досвідом. У літній школі приймали участь Олена Панова, заступник директора Програми розвитку ООН в Україні та Хосе Роман Леон Лора, керівник відділу програм допомоги «Сталий розвиток: економічний, торговий та територіальний» Представництва ЄС в Україні, які представили діяльність своїх організацій у напрямку забезпечення сталого місцевого розвитку в Україні та світі.


Учасники літньої школи на польовому дослідженні в с. Кримське Сакського району: Рижикова Олена, Висоцький Павло, Власенко Аліна, Шевченко Євген

В результаті 14 молодих науковців із 5 регіонів України, зокрема 7 з Полтавської державної аграрної академії, представили результати своїх досліджень соціальних, економічних та екологічних аспектів сталого розвитку під час літньої школи «Сталий розвиток за участі громад», що проходив з 6 по 10 серпня 2012 р. у м. Євпаторія. Захід відбувався за підтримки Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в рамках їх спільного проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

До участі у літній школі були запрошені переможці конкурсу студентських наукових робіт за напрямком «Сталий розвиток за участі громад», що проходив за ініціативи Проекту МРГ у квітні-червні 2012 р. Протягом тижня роботи літньої школи учасники обмінялися баченнями щодо різних аспектів сталого розвитку України, а також дізналися про останні тенденції та досягнення міжнародних організацій у напрямку досягнення сталого розвитку, та зокрема, про результати нещодавно проведеної всесвітньої конференції ООН зі сталого розвитку «Ріо+20». Для учасників також було організовано навчальну поїздку до двох сільських громад Сакського району АР Крим, які самоорганізувались і спільно із спонсорами та місцевою владою реалізовують мікро-проекти з енергозбереження, водопостачання, утилізації сміття тощо.

Внаслідок злагодженої роботи молоді науковці з Полтавської державної аграрної академії змогли перемогти в чотирьох номінаціях із чотирьох представлених!!!Перше місце в номінації «Польові дослідження» завоювали полтавські студентки: Філісюк Тетяна, Єсаулова Яна, Постіл Юлія.


Переможці номінації «Польові дослідження» студентки Полтавської державної аграрної академії Постіл Юлія, Єсаулова Яна та Філісюк Тетяна

Так, зокрема, в номінації «Найкраща презентація регіону» беззаперечно перемогла також Полтавська державна аграрна академія у складі студентів Власенко Аліни, Шевченко Євгена, Філісюк Тетяни, Єсаулової Яни, Висоцького Павла, Постіл Юлії та Рижикової Олени. В номінації «Представлення результатів власних досліджень» перемогла студентка Полтавської державної аграрної академії Філісюк Тетяна. І в останній номінації «Складові сталого розвитку» перемогли студенти Полтавської державної аграрної академії Власенко Аліна та Рижикова Олена, які представляли екологічний аспект сталого розвитку.

ТАК ТРИМАТИ!!! Полтава як завжди на висоті!!!

Фото в галереї

Олександр Калініченко