Відзначаємо 350 років з дня народження Пилипа Орлика

Згідно з Постановою Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022–2023 роках» у жовтні 2022 року на державному рівні відзначають 350 років з дня народження Пилипа Орлика.

До заходів, присвячених цій події, також долучився й інженерно-технологічний факультет: для першокурсників факультету була проведена чергова лекція із серії «Збереження національної пам’яті».

   

Основна увага, звісно, була приділена «Договорам і Постановленням Прав і вольностей Війська Запорозького», що пізніше отримала назву Конституції Пилипа Орлика, та її правовим засадам.
Крім основних історичних віх біографії Пилипа Орлика, йшла мова і про причини невдачі його спроби об’єднання України, і про його сина Григорія, і про Івана Мазепу, і про короля Франції Людовика XV, а також про сучасні історичні алюзії.

   

Студенти ж говорили про актуальність не лише самої Конституції Пилипа Орлика як історичного документа, який першим запропонував доктрину розподілу влади, але і про сучасність його політичних поглядів.