Відзначаємо 260 років з дня народження Стефана Стубелевича

Згідно з Постановою Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022–2023 роках» у листопаді 2022 року на державному рівні відзначають 260 років з дня народження Стефана Стубелевича.

До заходів, присвячених цій події, також долучився й інженерно-технологічний факультет: для здобувачів вищої освіти факультету було проведено чергову лекцію із серії «Збереження національної пам’яті».

Постать Стефана Зеноновича Стубелевича до початку лекції була зовсім не відома студентам, проте це не дивно, адже самі історики лише відносно нещодавно змогли достойно оцінити його науковий доробок. Загалом інформації про життя відомого фізика та математика українського походження небагато. Тим більше, що переважну його частину він провів за кордоном  спочатку як студент, а потім як викладач.

  

Майже вся його діяльність як лектора та науковця була присвячена фізиці, адже він не тільки є автором першого університетського підручника фізики та першого публічного курсу цієї дисципліни, але й у співпраці з відомим лікарем Якубом Шимкевичем винайшов метод електрофорезу, таким чином випередивши на шість років російського вченого Федора Рейсса, який пізніше й запатентував цю методику.