Відзначаємо 150 років з дня народження Володимира Левицького

Згідно з Постановою Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022–2023 роках» у кінці грудня 2022 року на державному рівні відзначають 150 років з дня народження Володимира Левицького.

До заходів, присвячених цій події, також долучився й інженерно-технологічний факультет: для здобувачів вищої освіти факультету було проведено чергову лекцію із серії «Збереження національної пам’яті».

Володимир Левицький був не лише вченим, математиком, педагогом, але насамперед фундатором української фізико-математичної термінології. І хоча його наукові інтереси стосувалися питань теорії аналітичних функцій, еліптичних модулярних функцій, неперервних дробів, інтерполяційних формул, властивостей степеневих рядів та інших, проте в історію він увійшов саме як перший автор україномовної математичної та фізичної термінології.

Зважаючи на актуальність мовного питання в нашій країні, надзвичайно важливо пам’ятати тих, хто був першопрохідником у тотальному використанні української мови у всіх сферах життя – від примітивно-побутового до високонаукового.  Адже недарма Михайло Кравчук, засновник школи українських конструкторів ракетної та космічної техніки, співавтор першого тритомного словника української математичної термінології, назвав Володимира Левицького «основоположником математичної культури нашого народу».

Аудиторія: 

Діяльність: