Відзначаємо 150 років з дня народження Соломії Крушельницької

Згідно з Постановою Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022–2023 роках» у вересні 2022 року на державному рівні відзначали 150 років з дня народження Соломії Крушельницької.

До заходів, присвячених цій події, також долучився й інженерно-технологічний факультет: для першокурсників факультету була проведена перша лекція із серії «Збереження національної пам’яті».

   

Як не прикро, але виявилося, що прізвище однієї з найвидатніших співачок світу студентам зовсім невідоме навіть попри той факт, що її шанувальниками були такі всесвітньовідомі митці, як Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін і Джакомо Пуччіні. Сама ж Соломія товаришувала й підтримувала постійне листування з Іваном Франком, Михайлом Павликом, Ольгою Кобилянською та Миколою Лисенком.

   

Проте вже до кінця лекції студенти були вражені як широтою її амплуа і силою голосу, так і трагічністю її життєвої історії. Особливу увагу студентів привернув той факт, що вже з 19 жовтня 2022 року можна придбати пам'ятну монету номіналом 2 гривні, що випустив Національний банк України до дня її 150-ліття.

На аверсі монети – зображення Соломії Крушельницької в сценічному образі Аїди, а на реверсі – її портрет зі стилізованим крилом метелика, що  символізує один із найвідоміших образів Соломії Амвросіївни Крушельницької в опері «Мадам Баттерфляй».