Відкриваємо для себе книжковий всесвіт. До 120-річчя з дня народження Ф. Гарсі́ї Ло́рка

5 червня 1898р. народився відомий іспанський поет і драматург, а також музикант і художник-графік Федері́ко Гарсі́я Ло́рка (ісп. Federico del Sagrado Corazón de Jesús García Lorca)

   
Дитячі роки Фернандо пройшли в атмосфері поетичних образів стародавніх іспанських переказів, пісень, музики. Батько грав на гітарі і писав стародавні андалузькі пісні — "канті хондо", мати прекрасно грала на фортепіано. Усе життя Федеріко буде черпати натхнення в поезії рідного краю, легендах і реальних випадках, відчуття з дитинства пізніше перетворяться у вірші, романси, п'єси.
          У 1909 році родина переїхала в Гранаду. Федеріко пішов у школу. Випадок звів його з Антоніо Сегура — учнем великого Верді, він знайшов у хлопчика великі здібності до музики. Федеріко робив успіхи, але раптова смерть вчителя обірвала ці заняття.
          У 1914 році Федеріко поступив у Гранадський університет на факультет літератури, філософії і факультет права. Близько зійшовся з мислячою групою студентів, вони називали себе "закоулочники".
         У 1919 році Федеріко перебирається в Мадрид і поселяється в студентському містечку "Студентська резиденція", де жив до 1929 року, щорічно відвідуючи Гранаду. У 1921 році виходить перша поетична збірка "Книга віршів". Гарсія Лорка черпає натхнення в народних піснях — "сигірійях"
      Йому пропонують поїхати в США, у Нью-Йорк вивчати мову і літературу Америки. Два роки провів Федеріко на чужині. За запрошенням президента Іспано-Кубинського інституту побував на Кубі, де написав збірник віршів "Мотиви сну", успіх якого був оглушливим. Стала дошкуляти туга за Батьківщиною. У 1930 році Федеріко повернувся в Іспанію
          Повернення поета до Іспанії збіглося з падінням режиму ПрімодеРівери і встановленням республіки.
          У 1931р. Лорка створює свої найвідоміші п’єси: «Криваве весілля», «Йерма», «Дім Бернарди Альби».
         18 серпня 1936р. націоналісти заарештовують Гарсіа Лорку, і наступного дня поета вбивають як республіканця.


Бібліотека ПДАА пропонує ознайомитися з творами Ф. Гарсі́ї Ло́рки

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: