Відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН

 

Конкурс науково-дослідницьких проєктів учнів-членів МАН – це щорічна можливість для юних дослідників долучитися до науки, зробити перші кроки в наукових дослідженнях, випробувати себе в ролі науковця. Це не пересічне інтелектуальне змагання, а самостійне навчання, опанування нових навичок і компетентностей, які є актуальними у сучасному світі. Діяльність МАН спрямована на виявлення, розвиток і підтримку обдарованих, здібних до науки дітей. Полтавський державний аграрний університет як один із найпотужніших Університетів Полтавщини також долучився до цього заходу.

У Полтаві протягом 1–4 березня проведено ІІ етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Полтавського територіального відділення МАН України у 2023/2024 навчальному році. Цьогоріч 549 конкурсантів виявило бажання взяти участь в обласному етапі конкурсу-захисту.
⠀⠀⠀⠀⠀
Програмою заходу передбачено участь школярів у трьох розділах:
⠀⠀⠀⠀⠀
– заочне оцінювання дослідницьких робіт;
– постерний захист;
– наукова конференція.
⠀⠀⠀⠀⠀
Членами журі секцій були науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти області.
⠀⠀⠀⠀⠀
Зауважимо, що на базі ПДАУ працювало 13 із 44 предметних секцій. За підсумками ІІ етапу школярі 8 – 11 класів, які брали участь у конкурсі на базі ПДАУ, здобули 21 перших місць, 29 других, 38 третіх, а загалом 88 призових місць.
⠀⠀⠀⠀⠀
Університет створив комфортні умови для роботи членів журі та результативних онлайн-виступів конкурсантів у сучасних науково-освітніх локаціях, навчальних лабораторіях та аудиторіях.
⠀⠀⠀⠀⠀
Загалом у ПДАУ працювали такі секції:
⠀⠀⠀⠀⠀
1.  Прикладна макро- та мікроекономіка, менеджмент та маркетинг — Олександр Галич (голова), Яна Дроботя (секретар).
2.  Географія, геологія, гідрогеологія та геофізика, геоінформаційні системи та дистанційне зондування Землі — Сергій Шевчук (голова), Оксана Калашнік (секретар).
3.  Гідрологія, кліматологія та метеорологія — Оксана Ласло, Алла Баган (секретар).
4.  Загальна та неорганічна хімія; органічна хімія та біохімія — Валентина Крикунова (голова), Сергій Корінний (секретар).
5.  Зоологія — Лариса Кузьменко (голова), Богдан Шаферівський (секретар).
6.  Лісознавче та садово-паркове господарство — Світлана Гапон (голова), Світлана Нагорна, Оксана Шовкова, Ілона Рожко (секретар).
7.  Охорона довкілля та раціональне природокористування — Анна Тараненко, Дар’я Тристан (секретар).
8.  Агрономія; селекція та генетика — Максим Кулик (голова), Людмила Білявська, Марина Галицька, Світлана Шакалій (секретар).
9.  Технологія виробництва продукції тваринництва та ветеринарна медицина — Світлана Усенко (голова), Іван Желізняк (секретар).
10.  Фольклористика — Марина Назаренко (секретар).
11.  Історія України — Світлана Макарець, Леся Матвієнко (секретар).
12.  Археологія; етнологія — Тамара Шаравара (голова), Інна Сенько (секретар).
13.  Всесвітня історія — Тетяна Рябокінь (секретар).
⠀⠀⠀⠀⠀
Також науково-педагогічні працівники ПДАУ та відокремлених структурних підрозділів брали участь у роботі секцій, які приймали інші заклади вищої освіти нашого міста, а саме: Анатолій Семенов, Юлія Басова, В’ячеслав Скрипник, Лариса Дегтярова, Іван Худолій, Марина Піщаленко, Валентина Оніпко, Тетяна Рижова, Дмитро Стаценко, Юлія Помаз, Оксана Мокляк, Анатолій Антонець, Наталія Сизоненко, Алла Дедухно.
⠀⠀⠀⠀⠀
Нам приємно, що стільки наших освітян долучилися до організації та координації науково-дослідницької діяльності учнів, створення умов для їхнього інтелектуального, духовного, творчого розвитку та професійного самовизначення, сприяння нарощуванню наукового потенціалу країни.