ВІДБУЛАСЯ МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ІННОВАЦІЙНІ ТА РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ»

 

Харчова промисловість є однією із пріоритетних галузей економіки України, яку після нашої ПЕРЕМОГИ, потрібно буде надзвичайно інтенсивно розвивати. Адже наша країна є великим виробником аграрної сировини, яку необхідно переробляти всередині країни на власних харчових переробних підприємствах.

І сьогодні, український народ продовжує дивувати весь цивілізований світ, по-перше - коли вирішили відстоювати свою незалежність, а також продовжуючи працювати на спільну ПЕРЕМОГУ, відбудовувати зруйноване, започатковувати новий бізнес, займатися науковою діяльністю тощо. Попри складнощі, українські вчені активно захищають науковий фронт: організовують конференції, вебінари, круглі столи, збираючи донати для Збройних Сил України; проводять наукові дослідження, зокрема, і у сфері оборони; займаються волонтерством.

Третій рік поспіль кафедра Харчових технологій Полтавського державного аграрного університету є організатором науково-практичної конференції «ІННОВАЦІЙНІ ТА РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ», яка 19 грудня 2023 року проходила уже в статусі МІЖНАРОДНОЇ конференції, за підтримки Асоціації UCM-Italy «Середземноморський союз шеф-кухарів - Італія», Henan Institute of Science and Technology PR China, Варненського університету менеджменту, Болгарія та була присвячена висвітленню та обговоренню актуальних питань інноваційних та ресурсозберігаючих технологій харчових виробництв і готельно-ресторанного бізнесу.

Цього року у конференції взяло участь понад 70 представників наукової спільноти України та Китаю; вітчизняних переробних підприємств та установ, пов’язаних із харчовими продуктами; закордонних закладів готельно-ресторанного бізнесу (Італія, Болгарія), здобувачів вищої освіти спеціальностей 181 Харчові технології та 241 Готельно-ресторанна справа.

З вітальними словами до учасників конференції звернулися Олександр ГАЛИЧ, ректор Полтавського державного аграрного університету, Олег ГОРБ, проректор з науково-педагогічної, наукової роботи ПДАУ, Ніна БУДНИК, завідувачка кафедри харчових технологій ПДАУ.

Під час роботи конференції були заслухані та обговорені доповіді: 

  1. Галини ДУБОВОЇ, доцентки кафедри харчових технологій, ПДАУ
  2. Тетяни МАНОЛІ, доцентки кафедри технології вина та сенсорного аналізу Одеського національного технологічного університету
  3. Zhenkun CUI, Associate professor, Heman Institute of Science and Technology, Head of Culinary Faculty School of Food Science, China
  4. Олесі ІВЕР, здобувачки РВО Магістр з харчових технологій, ПДАУ
  5. Надії РЕМІЗОВОЇ, стейкхолдера ОП Харчові технології другого (магістерського) рівня вищої освіти, начальника науково- дослідного центру випробування харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія»,
  6. Романа КОВАЛЕНКА, стейкхолдера ОП Харчові технології першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, директора ПП «Білоцерківська агропромислова група»
  7. Ірини ВІЛЬХОВОЇ, завідувачка виробничою лабораторією молочного комбінату «Білоцерківська агропромислова група»
  8. Андрія ФАРІСЄЄВА, стейкхолдера ОП Харчові технології першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, доцента кафедри харчових технологій Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара
  9. Єлизавети БОЙЧЕНКО, здобувачки РВО Магістр з харчових технологій Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара
  10. Євгенії ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ, доцентки кафедри харчових технологій ПДАУ
  11.  Олександра КАЛАШНИКА, випускник університету Кардів, Англія та провідний фахівець ресторанної індустрії Варненського університету менеджменту, Болгарія
  12.  Анатолія ПОЛОСІНА, генерального секретаря Асоціації UCM-Italy «Середземноморський союз шеф-кухарів- Італія», Італія
  13.   Ніни МУСІЯКИ, здобувачки РВО Бакалавр з харчових технологій, ПДАУ
  14. Алли КАЙНАШ, доцентки кафедри харчових технологій, ПДАУ
  15.  Вікторії ШЕЛУДЬКО, доцентки кафедри харчових технологій, ПДАУ
  16. Анни ОЛЬШНИЦЬКОЇ, здобувачки РВО Бакалавр з готельно-ресторанної справи, ПДАУ.

До участі в Міжнародній науково-практичній конференції долучилися 23 заклади вищої освіти України, ВСП "Лохвицький механіко-технологічний фаховий коледж ПДАУ", декан факультету технологій тваринництва та продовольства Анатолій ШОСТЯ, науково-педагогічний колектив кафедри харчових технологій, кафедри підприємництва і права, кафедри рослинництва, кафедри механічної та електричної інженерії, кафедри біології продуктивності тварин ім. академіка О.В. Квасницького, студенти.

Позитивним фактором у роботі науково-практичної конференції відзначено активну участь здобувачів вищої освіти в її проведенні та публікації результатів наукових досліджень.

За результатами доповідей учасники конференції отримали сертифікати (6 годин / 0,2 кредити) заплановано видання збірника матеріалів конференції.

Підсумовуючи результати Міжнародної науково-практичної конференція «ІННОВАЦІЙНІ ТА РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ», дуже важливо продовжувати наукові дослідження, що направлені на забезпечення населення якісними, безпечними продуктами харчування.