Участь у тренінгах в рамках реалізації проекту ERASMUS+

Упродовж 26–29 жовтня 2021 року працівниці ПДАУ Оксана КРАВЧЕНКО, професорка кафедри технологій дрібного тваринництва, і Тетяна КАПІТАЛОВА,   начальниця відділу міжнародних зв’язків, взяли участь у тренінгах у межах реалізації проєкту ERASMUS+ «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості» (UniClaD), № 609944-EPP-1-2019-1-LT-EPPKA2-CBHE-JP.

26 жовтня Наталія Маєвська як уповноважена особа громадської спілки «Українська продовольча долина» організувала та провела екскурсію для учасників проєкту на приватному підприємстві «Доообра ферма», що розташоване в селі Івки Богуславського району Київської області.  Ферма спеціалізується на вирощуванні малої та великої рогатої худоби, а також виготовленні твердих та м’яких сирів. Екскурсанти відвідали музей сиру, що знаходиться на території ферми, та дегустували продукцію ферми.

Цей кейс відповідає спеціалізації експертного центру «Milk Local Product», який був офіційно відкритий 20 жовтня 2021 року на базі факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва Полтавського державного аграрного університету.

27 та 28 жовтня на базі Білоцерківського національного аграрного університету учасники тренінгу презентували досвід країн ЄС і результати  власних наукових досліджень у сфері інтеграційної діяльності університетів щодо створення та функціонування регіональних кластерів.

Були виголошені такі доповіді:

«Urban Farming: Cities and Universities as Living Labs for the Transformation of the Food System», Ouiam Fatiha Boukharta, Universuty of Valladolid, Spain;

«Іndividual Differences in the Team as an Opportunity and Barrier in Project Implementation», Olga Grabovska, Poznan University of Life Sciences, Poland;

«Clusterizing Farms: Case of the South East of Bari-Italy», Vincento Fucilli and Arcangelo Cirone, Mediterranean Agronomic Institute of Bari-Italy, Italy.

«From Applied Research to Innovation and Enterpreneurship. How to Implement it?», Giedrius Gecevicius, KUAS, Lithuania;

«New Opportunities in Pond Fish Culture», Peter Barsony, UD, Hungary;

«Competence Orientation in the Development of training Programmes and Courses Based on the Concept of Green Pedagogy», Veronika Hager, UCAEP, Austrias;

«Higher Education Impact Assessment», Noureddin Driouech, CIHEAM Bari, Italy;

«Cluster Activities and Practical Experience in the Field of agritourism, Forest and Outdoor Activities», Geofg Wiesinger, BAB, Austria.

У програмі семінару була запланована поїздка в ТОВ «Сквираплемрибгосп», яке є учасником проєкту, з метою обґрунтування напрямів співпраці в межах розвитку регіонального кластера з аквакультури.

Отриманий досвід стане гарантією успішного функціонування і подальшої трансформації експертного центру “Milk Local Product” у кластер.

29 жовтня до участі у засіданні Координаційної наради проєкту у м. Київ на базі ДУ «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти» долучилися  проректор з науково-педагогічної, наукової роботи ПДАУ Олег ГОРБ і декан факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва ПДАУ Анатолій ШОСТЯ.

Учасники наради заслухали звіт координаторки проєкту Ірми Сервайте (Каунас колегіум, Литва) та доповіді відповідальних за окремі види діяльності проєкту. Про хід виконання ПДАУ проєкту доповіла Тетяна КАПІТАЛОВА. Було також обговорено план діяльності проєкту на наступні 6 місяців, а саме: розвиток експертних центрів, академічної мобільності, питання звітності та управління проєкту.

Метою проєкту UniClaD є розвиток потенціалу аграрних університетів як складової частини агропромислових кластерів.

Місія проєкту – створити інноваційні експертні центри як передумови для розвитку та успішного функціонування агропромислових кластерів у майбутньому.

Детальніше про проєкт можна дізнатись за посиланням: http://uniclad.net/