У ПДАУ відбулася знакова подія, що об'єднала зерновий бізнес, тваринництво, ветеринарну медицину, технологічний інжиніринг і харчову промисловість

 

У середу, 15 листопада, з нагоди Дня працівників сільського господарства у Полтавському державному аграрному університеті пройшов форум "Технології зберігання і переробки зерна", у якому взяли участь виробники аграрної продукції, представники профільних державних установ, харчової промисловості, науковці, освітяни та студенти. На цьому заході було висвітлено головні проблеми та обґрунтовано шляхи оптимізації зернового виробництва, переробки, логістики агропродукції у воєнний час.
 
Партнерами заходу були Департамент агропромислового розвитку Полтавської ОВА, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, компанії YEDNIST' GROUP, KERNEL, UKROLIYA, ТОВ «ДиканькаМлин», ПП "Лубнимаш",  ДП «Дослідне господарство "Степне" ІС і АПВ НААН», а також Полтавський університет економіки і торгівлі, Полтавський державний медичний університет і Полтавський національний педагогічний університет ім. В. Г. Короленка. Всі партнери отримали подяки та сертифікати про участь у форумі.
 
Головні теми форуму: 
- Інтеграція зернового ринку у світову економіку. 
- Сучасні тренди переробки зерна та зернового бізнесу. 
- Демонстрація стійких бізнес-моделей і впровадження технологічних агроінновацій. 
- Нові логістичні шляхи експорту зернових. 
- Виробництво комбікормів: недооцінений напрям зернопереробки.
 
Привітали учасників форуму ректор ПДАУ Олександр Галич і декан факультету технологій тваринництва та продовольства Анатолій Шостя. На початку зустрічі відбулося вшанування пам'яті заслуженого працівника ветеринарної медицини України Сергія Васильовича Аранчія, про видатну постать якого розповів Олег Мельник, почесний професор ПДАУ, доктор ветеринарних наук, професор, академік ГО «НАН Вищої освіти України», завідувач кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин імені академіка В. Г. Касьяненка в НУБіП України (м. Київ), віцепрезидент Наукового товариства анатомів, гістологів, ембріологів і топографоанатомів України. Йому випала почесна місія нагородження пам'ятними медалями Сергія Васильовича Аранчія за видатні досягнення у ветеринарній освіті та практиці.
 
Номінантами стали:
  • директор Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Яніна Аранчій,
  • перший декан факультету ветеринарної медицини,
  • професор кафедри харчових технологій Відмінник аграрної освіти та науки ІІІ ступеня Володимир Тендітник,
  • нинішній очільник факультету ветеринарної медицини ПДАУ доктор ветеринарних наук, професор Сергій Кулинич,
  • заступник начальника Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області,заступник начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Сергій Куземко,
  • начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Іван Климась,
  • начальник Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Юрій Шніт,
  • в. о. директора Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області Марина Семенко,
  • доктор ветеринарних наук, професор Державного біотехнологічного університету (м. Харків) Іван Яценко.
  • Також пам'ятною медаллю нагородили й самого Олега Петровича Мельника, про що повідомила голова вченої ради ПДАУ Валентина Аранчій.
 
Далі відбулося підписання одразу двух меморандумів про співпрацю між Полтавським державним аграрним університетом і компанією UKROLIYA в особі старшого менеджера з персоналу Інни Дмитренко та ТОВ «ДиканькаМлин» в особі менеджера зі збуту компанії Єлизавети Тютюнник. До речі, пані Єлизавета додала, що ПДАУ — не тільки альма-матер, де вона колись навчалась, а й попереднє місце роботи, оскільки працювала на інженерно-технологічному факультеті.
 
Компанія UKROLIYA об'єднує кращий у світі український соняшник і вікові традиції виробництва української соняшникової олії з передовими європейськими стандартами контролю якості й ефективними світовими моделями в логістиці та дистрибуції, ставши еспортером у понад 50 країн світу. ТОВ «ДиканькаМлин» – український виробник борошна пшеничного та крупи манної з зерна пшениці м’яких сортів, вирощеної в Україні, постачальник та експортер продукції власного виробництва. Свою продукцію ТОВ «ДиканькаМлин» під торговою маркою «Диканське» експортує у 12 країн світу. З двома новими стейкхолдерами студенти ПДАУ отримають нові можливості щодо практик і працевлаштування.
 
Після урочистих подій пролунали виступи та обговорення у 4-х панельних дискусіях:
- «Технології зберігання і переробки зерна»;
- «Технології використання побічних продуктів переробки зерна у тваринництві»;
- «Технології контролю якості рослинної сировини»;
- «Технологічний інжиніринг підприємств зі зберігання і переробки зерна».
 
Присутні прослухали численні виступи, зокрема викладачки кафедри анатомії з клінічною анатомією та оперативною хірургією ПДМУ Світлани Донченко, асистентки кафедри ботаніки, екології та методики навчання біології ПНПУ ім. В. Г. Короленка Вікторії Рокотянської, завідувачки кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи ПУЕТ Габріелли Бірти, провідного технолога компанії UKROLIYA Юлії Кононенко, менеджерки зі збуту Західного елеваторного блоку компанії KERNEL Ілони Данилюк, головного інженера ПП «Лубнимаш» Сергія Берези та інших. Форум пройшов вкрай насичено, присутні почули чимало цікавих і змістовних доповідей, а жваве обговорення сприяло виробленню конструктивних рішень та пропозицій щодо зберігання зерна аграрними виробниками.
 
Окрім панельних дискусій, учасники форуму змогли відвідати виставкову зону, а також взяти участь у дегустації сала та долучитися до майстер-класу з соління від професорки  кафедри технології виробництва продукції тваринництва Оксани Кравченко. Також присутніх привітав концертними номерами народний ансамбль  «МАЛАНКА» (керівник ансамблю — заслужений працівник культури України Юлія Глущенко).