У ПДАУ презентували кластер "Винний теруар Полтавського району"

9 лютого у Полтавському державному аграрному університеті відбувся знаковий захід, у якому взяли участь представники місцевої влади, науковці, освітяни, підприємці та благодійники. Було презентовано новий кластер "Винний теруар Полтавського району", що має стати потужною інтегративною силою, яка об’єднає виробників, організації, установи та експертів і матиме важливе значення для посилення економічного потенціалу Полтавщини. Також ця ініціатива сприятиме розробленню та організації виробництва нових видів технічних рішень, яких потребує аграрний ринок України; реінтеграції ветеранів та їхніх родин шляхом їх залучення на всіх етапах вирощування, переробки продуктів рослинництва та тваринництва; підвищенню рівня підготовки здобувачів вищої освіти університетів – учасників кластера; розробленню, упровадженню у виробництво й комерціалізації нових технологій та інших видів інновацій; промоції виноградарства та виноробства в Україні та світі через ЗМІ, фахові журнали та публікації тощо.

На заході були присутні представники Полтавської обласної військової адміністрації, Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОВА, Полтавського державного аграрного університету, Полтавського університету економіки і торгівлі, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Асоціації «Полтавська обласна асоціація органів місцевого самоврядування», ГО «Платформа сталого розвитку "Переспектива"», ГО «Коліщата», КП «Опішнянська артіль», Інституту виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова, Полтавського обласного центру зайнятості, компанії «Органік Стандарт», Таверни «4-й Бастіон», ФГ «Карін», ФОП Крайсвітній. Вони підписали меморандум про співпрацю в рамках реалізації кластера "Винний теруар Полтавського району".

Модератором зустрічі став директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОВА Сергій Фролов, який пояснив присутнім основні завдання, які має виконати організація кластера, та вказав на виклики, що можуть виникнути на шляху реалізації цих завдань.

Гостей заходу привітали заступник начальника Полтавської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Володимир Когут, засновник міжнародної бізнес-спільноти Board Андрій Длігач, заступниця директора з наукової роботи Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова» НААН України  Ніна Мулюкіна та ректор Полтавського державного аграрного університету Олександр Галич, висловивши оптимізм щодо майбутньої співпраці, зокрема щодо гармонійної інтеграції науки, освіти та виробництва, що, безперечно, принесе значну користь усім учасникам кластера.

Далі Петро Крайсвітній презентував ідею кластера та розповів про значний потенціал Полтавського району до виноробства, зокрема завдяки унікальним природним умовам, що сприяють формуванню винних теруарів світового рівня.

Теруар — це сукупність природних факторів конкретної місцевості, ділянки землі, що впливають на властивості вирощеної сільськогосподарської продукції. Поняття походить з галузі французького виноробства, воно стосується продуктів, на якість яких значною мірою впливає місцевість їхнього походження.

Голова  ГО «Коліщата» Тетяна Усик звернула увагу присутніх на проблему реінтеграції ветеранів та їхніх родин в українське суспільство, сучасні заходи, спрямовані на оптимізацію цього процесу та перспективи співпраці з кластером "Винний теруар Полтавського району".

В онлайн-форматі зібрання привітав генеральний директор Асоціації «Підприємства промислової автоматизації України" (АППАУ), координатор руху 4.0 Олександр  Юрчак, який давно знайомий з ПДАУ в рамках діяльності нашого центру впровадження Індустрії 4.0.

Свої враження з приводу майбутньої співпраці висловили ректор Полтавського університету економіки і торгівлі Олексій Нестуля та ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Марина Гриньова, які відзначили значну зацікавленість їхніх ЗВО у налагодженні діалогу в науковій, методичній та освітній площинах.

Після виступів та обговорень усі дотичні організації та заклади підписали меморандум про співробітництво та висловили сподівання на плідну співпрацю задля спільної мети — добробуту Полтавщини та України!