Семінар для фахівців молокопереробних підприємств України: новий підхід

27-28 лютого 2014 року на базі Полтавської державної аграрної академії було проведено всеукраїнський семінар на тему: «Виробничий контроль на підприємствах молочної промисловості».

Цільовою аудиторією заходу, організованого кафедрою технології переробки продукції тваринництва Полтавської державної аграрної академії, були заступники директорів з якості, начальники виробничих лабораторій, мікробіологи і технологи молокопереробних підприємств України.  Семінар пройшов за активної участі і підтримки Головного управління ветеринарної медицини Полтавської області, ДП «Полтавастандартметрологія», ДП «УкрНДНЦ», ДП «Укрметртестстандарт» і Держсанепідслужби у Полтавській області.

У перший день семінару були розглянуті питання, що стосуються державного контролю і нагляду; новини законодавчої та нормативної бази, щодо виробництва молочної продукції, зокрема нові вимоги щодо маркування та безпечності продукції. Також компаніями «Інвестлаб» і «КС-Мегатрейд»  було представлено сучасне лабораторне обладнання для контролю показників складу і якості молока та молочної продукції.

Наступного дня роботи семінару доповідачі виступили з таких актуальних тем як фальсифікація заготівельного молока, сучасні заквашувальні культури для ферментованих молочних продуктів, фаговий моніторинг на підприємствах молочної промисловості і т.і. Цікавою була доповідь, присвячена фруктовим наповнювачам, яка супроводжувалась дегустацією представлених зразків морозива та десертів з наповнювачами.

Продовжився семінар на базі Полтавської регіональної лабораторії ветеринарної медицини, де було проведено тренінг по сучасних методах контролю показників якості і безпечності молока та молочної продукції.

Учасники семінару ознайомилися з сучасним обладнанням та методиками контролю молока і молочних продуктів за мікробіологічними показниками, а також методиками визначення показників безпечності, а саме: контролю наявності токсичних елементів, пестицидів, метилових ефірів жирних кислот, мікотоксинів, сульфаніламідних препаратів, антибіотиків і гормонів.

Практичний тренінг був організований з метою продемонструвати сучасну лабораторію, сертифіковану на міжнародному рівні, а також познайомити фахівців молокопереробних підприємств на практиці з сучасними методиками контролю і новітнім лабораторним обладнанням. Завдяки такому нестандартному підходу учасники семінару не тільки отримали нову інформацію з  даної теми, але й набули практичного досвіду.

Г.М. Ножечкіна,
координатор семінару, к.т.н., доцент кафедри ТППТ