Семінар для фахівців молокопереробних підприємств України

26-27 червня 2014 року на базі Полтавської державної аграрної академії було проведено всеукраїнський семінар на тему: «Актуальні питання якості та безпечності молочної продукції».

Цільовою аудиторією заходу, організованого кафедрою технології переробки продукції тваринництва Полтавської державної аграрної академії, були заступники директорів з якості, начальники виробничих лабораторій, мікробіологи і технологи молокопереробних підприємств України. Семінар пройшов за активної участі і підтримки Головного управління ветеринарної медицини Полтавської області, ДП «Полтавастандартметрологія», ДП «УкрНДНЦ», ДП «Укрметртестстандарт» і Держсанепідслужби у Полтавській області.

У перший день семінару були розглянуті питання, що стосуються державного контролю і нагляду за якістю та безпечністю молочної продукції; перспективи торгівлі молокопереробних підприємств з країнами ЄС; гармонізації нормативної документації до законодавства ЄС, а також  новини законодавчої та нормативної бази, щодо виробництва молочної продукції, зокрема нові вимоги до маркування та безпечності продукції.

У ході семінару компаніями «Інвестлаб» та «ІКФ-Сервіс+»  було представлено сучасне лабораторне обладнання для контролю показників складу і якості молока та молочної продукції.

Наступного дня роботи семінару доповідачі виступили з таких актуальних тем як впровадження на молокопереробних підприємствах систем якості та безпечності харчової продукції, методи визначення фальсифікації заготівельного молока, проведення фагового моніторингу на підприємствах молочної промисловості, використання сучасних заквашувальних культур для ферментованих молочних продуктів.

Продовжився семінар на базі Полтавської регіональної лабораторії ветеринарної медицини, де було проведено тренінг по сучасних методах контролю показників якості і безпечності молока та молочної продукції.

Учасники семінару ознайомилися з сучасним обладнанням та методиками контролю молока і молочних продуктів за мікробіологічними показниками, а також методиками визначення показників безпечності, а саме: контролю наявності токсичних елементів, пестицидів, метилових ефірів жирних кислот, мікотоксинів, сульфаніламідних препаратів, антибіотиків і гормонів.


Практичний тренінг був організований з метою продемонструвати сучасну лабораторію, сертифіковану згідно європейського законодавства, а також познайомити фахівців молокопереробних підприємств на практиці з сучасними методиками контролю і новітнім лабораторним обладнанням. Завдяки такому нестандартному підходу учасники семінару не тільки отримали нову інформацію з  даної теми, але й набули практичного досвіду.


В.С. Тендітник, к.с./г.н., завідувач, профессор кафедри ТППТ

Г.М. Ножечкіна, координатор семінару, к.т.н., доцент кафедри ТППТ