Річниця співпраці ПДАА з ІТ-компанією «AGROXY Україна»

Річниця співпраці ПДАА з ІТ-компанією «AGROXY Україна» та підсумки навчальної практики студентів спеціальності «Інформаційні системи та технології»

У переддень Дня працівників сільського господарства, який практично завершує календарний рік хлібороба, кафедра інформаційних систем та технологій ПДАА вітає усіх працівників аграрного сектору України та ділиться підсумками проведеної роботи в царині навчальної та наукової роботи за минулий рік.
У сучасних умовах підготовка майбутніх фахівців для сільського господарства все більше інтегрується з напрямами освоєння сучасних інформаційних технологій, так само, як і навчання розробників ІСТ не може відбуватися без урахування потреб інформаційного програмного забезпечення галузей сільського господарства.
Вже не перший рік навчальні плани для студентів адаптуються до підготовки фахівця із максимально наближеними й затребуваними на ринку праці компетентностями. Це є можливим завдяки співпраці з тими компаніями, що працюють в Україні та дбають як про майбутнє кадрове забезпечення, так і популяризацію власних інновацій в освітньо-науковому середовищі. Однією з таких компаній є «AGROXY Україна» – розробник надсучасної Інтернет-платформи відкритих торгів агропродукцією та інтерактивної карти елеваторів.
У грудні 2017 року між ПДАА та керівництвом компанії було підписано угоду про науково-технічну співпрацю, і за цей рік відбулося чимало позитивних подій, цікавих нововведень. Компанія AGROXY є постійним учасником наукових заходів, які проводить кафедра ІСТ (семінарів, виставок)

а можливості й переваги використання системи електронних торгів та інших доволі передових сервісів системи електронних торгів  є предметом вивчення в курсах дисциплін «Електронна комерція» та «Інформаційні системи в управлінні організацією».
Особливим досягненням стало проведення навчальної практики-2018 з інформаційних технологій на базі навчальних комп’ютерних лабораторій кафедри ІСТ із залученням всіх без вийнятку студентів-практикантів до дистанційного виконання практичних завдань, поставлених з боку компанії AGROXY і направлених як на удосконалення змісту інформаційного контенту Інтернет-платформи в частині її сайту, так і на формування у студентів чіткого розуміння обсягів, складності, важливості роботи в галузі інформаційного забезпечення всіх виробничих ланок галузі рослинництва.
Одним із головних розділів роботи сайту Agroxy.com та передумовою участі в електронних торгах є робота з картою елеваторів. На сьогоднішній день інформація по елеваторам України, що представлена у розділі «Карта елеваторів», є однією з найповніших за змістом та формою представлення у порівнянні з небагатьма іншими аналогічними ресурсами Інтернет.
Завдяки кропіткій та наполегливій роботі студенів 1 курсу спеціальностей «Інформаційні системи та технології» та «Публічне управління та адміністрування» разом із керівниками практики к.т.н. доцентом Уткіним Ю. В. та к.ф.-м.н. доцентом Копішинською О.П. було знайдено, проаналізовано, перевірено та відредаговано всю можливу інформацію про всі (!!) елеватори областей України, складено їх повний опис та відправлено для розміщення на сайті Agroxy.com в частині «Карта елеваторів». Тепер на інтерактивну карту нанесено 1100 елеваторів України, що мають потужність від 1,5 тис. тон до 150 тис. тон одночасного зберігання різних зернових культур. Така робота і такий результат є важливими для всіх учасників.
Для ІТ-компанії – пришвидшили та якісно здійснили реалізацію модернізації промо-сайту, наповнили змістом та відібраним матеріалом, грамотно подали на українській вкладниці сайту.

Для сільгоспвиробників – надали повну інформацію про один із найважливіших на сьогодні виробничий ресурс, яким є елеватор. Адже в світлі зростання валового збору продукції рослинництва та все більшого попиту на неї на міжнародному ринку, потреба в цих місцях зберігання зерна зростає.
Станом на осінь 2018 року спостерігається дефіцит елеваторних потужностей, здорожчання послуг із оренди вагонів та зерновозів, підвищення транспортних послуг. Тому визначення найближчих місць і характеристик елеваторів, калькуляція витрат на зберігання та логістику, яку можна провести на сайті в режимі онлайн, є надзвичайно важливою для виробників.
Для елеваторів – інформування про обсяги та підвищення конкурентності їх послуг, поштовх до взаємодії з виробником через Інтернет-платформу, можливість взяти участь в торгах.
Для студентів ця практика стала першим досвідом практичного застосування перших вмінь, отриманих під час вивчення дисциплін «Веб-дизайн» та «Вступ до інформаційних технологій», а також поєднання навичок із написання текстів українською мовою, вміння працювати в команді та виконувати частини спільної задачі, презентувати матеріал, робити узагальнення та організовувати власне робоче місце в інформаційному середовищі мережі Інтернет.
Отже, отримавши такі результати, викладачі при підведенні підсумків навчальної практики на кафедрі ІСТ прийняли рішення і надалі співпрацювати з партнерським організаціями та підбирати корисні посильні задачі для практичної справжньої підготовки студентів у першу чергу спеціальності «Інформаційні системи та технології», а також і інших спеціальностей.
Моніторинг потреб розробників програмного забезпечення та виробничих підприємств показав готовність до співпраці не лише в наповненні інформаційних розділів великих інформаційних платформ, а й у створенні елементарних промо-сайтів дрібних та середніх виробників агропродукції, які займають важливу нішу на ринку України.