Репродуктивне здоров’я: фактори ризику та збереження

13 листопада 2020 року спеціаліст Полтавського обласного благодійного фонду «Громадське здоров’я» Володимир Ходунай у режимі відеоконференції ZOOM провів інформаційно-просвітницьку зустріч зі здобувачами вищої освіти 1–4 курсів академічних груп інженерно-технологічного факультету та факультету технології виробництва та переробки продукції тваринництва Полтавського державного аграрного університету на тему «Репродуктивне здоров’я: фактори ризику та збереження».

 

У заході брали участь понад 50 здобувачів вищої освіти академічних груп молодших курсів, а також куратори. Це вже восьма зустріч працівників благодійного фонду «Громадське здоров’я» (теми, розглянуті раніше, стосувалися насильства, булінгу, психоактивних речовин).

У своїй презентації Володимир Ходунай розкрив поняття здоров’я та репродуктивного здоров’я, приділив увагу питанням чоловічого та жіночого безпліддя, процесам утворення чоловічих статевих клітин і розвитку жіночих яйцеклітин. Зокрема, доповідач наголосив на шкідливості вживання алкогольних напоїв (від них страждає гормон тестостерон) і наркотичних засобів, що негативно впливають на репродуктивну функцію людини.

 

Під час відеоконференції були детально висвітлені види інфекцій, що передаються статевим шляхом, їхні симптоми та небезпеки, та 10 фактів про ВІЛ/СНІД. Пан Ходунай акцентував увагу слухачів на відмінності понять ВІЛ і СНІД, наголосив, що заразитися можна лише ВІЛ, і розповів про шляхи передачі цього вірусу.

 

 

 

Надзвичайно слушними стали поради доповідача стосовно засобів контрацепції. Він розглянув способи переривання вагітності, а також навів статистичні дані про офіційно зареєстровані випадки ВІЛ/СНІД станом на жовтень 2020 року в Україні (1244 випадки ВІЛ, 160 смертей українців від СНІД) і назвав країни, які наразі попри рекомендації Всесвітньої організації здоров’я забороняють в’їзд на свою територію особам, які мають позитивний ВІЛ-статус.

Наприкінці доповіді учасники подякували доповідачеві за змістовну розповідь, а Володимир Ходунай, зі свого боку, зауважив: «Турбота про репродуктивне здоров’я лежить на нас самих. Бережіть себе і будьте здорові. Бажаю Вам завжди 36,6!»

 

 

За матеріалами кафедри

галузевого машинобудування

 

 

 

 

Аудиторія: 

Діяльність: