Реалізуємо можливості міжнародних академічних обмінів

З 15 до 28 вересня 2021 року завідувачка кафедри публічного управління та адміністрування Лозинська Т. М. перебувала на стажуванні в університетах Франції за програмою академічної мобільності. Індивідуальна програма стажування Лозинської Т. М. була реалізована в межах програми співпраці між українською та французькою школами архетипіки, яка має давні традиції.  Черговий етап реалізації Програми розпочався у травні 2020 року, а закінчився 24 вересня 2021 року. За цей період дослідники підготували статті, які були опубліковані в журналі «Український соціум» і тези виступів на Міжнародну конференцію «100 років Гілберту Дюрану», проведену у французькій Сорбонні 22 вересня 2021 року. Продовженням конференції, організованої керівниками української та французької шкіл архетипіки  професором Едуардом Афоніним і директором Центру сучасності та повсякденності  професором Сорбонни Мішелем Мафессолі, став Міжнародний симпозіум в інституті антрополігічних і соціологічних досліджень університету Монпельє імені Поля Валері, присвячений використанню соціологічних вимірювань у публічному управлінні (24 вересня 2021 року). Лозинська Т. М. представила на конференцію результати своїх досліджень на тему «Архетипи й уявне у  формуванні сільських неоспільнот: висновки для державної політики сільського розвитку».

Загалом програма стажування була насиченою і стосувалася також питань місцевого самоврядування та організації роботи муніципальних органів влади в Німеччині та Франції. На прикладі діяльності муніципалітетів міст Нюрнберга і Штутгарта (ФРН) стає зрозуміло, на які особливості місцевого розвитку роблять ставку керівники цих міст, залучаючи інвестиції та підтримуючи місцевий бізнес. Неоціненним є отриманий досвід збереження історичної спадщини Ельзаса і Нормандії, управління такими великими промисловими містами як Марсель або курортами як Ніцца.

Можливість доторкнутися до історії таких видатних університетів світового значення як Сорбонна (1253 рік створення) та Монпельє (1289 рік створення) є величезною мотивацією для професійного зростання і підвищення кваліфікації.  Назавжди залишаться у пам’яті Латинський квартал, дворик Сорбонни з пам’ятниками видатним діячам Гюго і Пастеру, зали університету з портретами Рішельє і Мольєра, незабутня атмосфера різномовної, проте дружньої дискусії з актуальних для всіх питань соціальної взаємодії. А ще були прогулянки вулицями Страсбурга, Парижа, Руана, Онфлера, Довіля, Монпельє, Амбуаза, Марселя, Ніцци, запах лаванди і смак нормандського сидру, солоний вітер з Ла-Маншу і теплий Середземного моря.

Маємо надію, що наші університети будуть мати такі ж давні традиції і багатовікову історію, яку так легко зруйнувати і так важко створити.