ПСИХОЛОГІЧНА СЛУЖБА ІНФОРМУЄ : ЯК ВПОРАТИСЯ ЗІ СТРЕСОМ ПІД ЧАС ЕКЗАМЕНАЦІЙНОЇ СЕСІЇ

За даними соціологічних опитувань студенти відносяться  до іспитів як до інтелектуального та емоційного перевантаження. На екзаменаційний стрес впливають різні фактори, наприклад, залежність результату (рейтингу) і подальшого отримання стипендії. Погіршують емоційне перевантаження тривале очікування іспиту, суворий викладач, складний предмет і жорсткий ліміт часу.
Згідно досліджень у деяких студентів тиск і пульс досягають показників гіпертоніків зі стажем захворювання. Тому постає нагальне питання : «Як зменшити страх перед екзаменом?».
Профілактика стресу – це важлива умова для збереження емоційного здоров'я. І важливо слідувати загальним принципам щодо підвищення рівня опірності стресовим ситуаціям. Це продовжить ваше життя й підвищить його рівень в кілька разів. Ось способи контролю над неприємними переживаннями:
1. Ставтеся до всього простіше. Не варто приймати все близько до серця й переживати через кожну дрібницю. Вчіться спокійно сприймати будь-які події в своєму житті. Уявіть, що ви сито, або хмара і всі стреси проходять через вас, не залишаючи сліду.

2. Навчайтеся мислити позитивно. Якщо вас долають стреси, вам допоможе позитивне мислення. Його суть полягає в тому, що потрібно концентруватися на позитивних думках і спогадах.

3. Використовуйте способи перемикання. Вас долають неприємні думки? Не давайте їм силу. Перемикайтеся. Змістіть акценти на зовнішній світ. Поспостерігайте за тим, що вас здатне порадувати. Концентруйтеся на тому, що ви бачите і чуєте в даний момент.
4. Звільняйтеся від негативних емоцій.
Пригнічені емоції посилюють стрес і можуть привести до депресії. Тому давайте їм вихід. Природно, що робити це потрібно позитивним способом. Так, щоб не завдати шкоди оточуючим. Наприклад, побити подушки або зайнятися прощенням.
5. Більше смійтеся. Сміх – це найкраща профілактика стресу. Не нехтуйте ним. Дивіться комедії, використовуйте сміхотерапію, частіше посміхайтеся.
6. Займайтесь фізичними вправами. Спорт допомагає справлятися зі стресом. Тому, якщо ви хочете зберегти емоційне здоров'я, запишіться в улюблену спортивну секцію і отримуйте задоволення від регулярних тренувань.
7. Будьте вдячні за те, що маєте. Подяка є гарним способом профілактики стресу. Замість постійного невдоволення, ви почнете отримувати радість від того, що маєте.
8. Расслабляйтеся. Цей спосіб дуже корисний. Всі лікарі і психологи рекомендують щодня протягом 10-30 хвилин займатися аутогенним тренуванням для профілактики стресу.
9. Прийміть ванну.  Це відмінний засіб для розслаблення. Особливо із застосуванням ефірних масел.
10. Частіше бувайте на свіжому повітрі. Перебування на свіжому повітрі рекомендується всім без винятку. Тому зробіть собі за звичку щодня протягом години ходити по вулицях рідного міста. А ще краще здійснювати прогулянки в лісі або парку.
11. Використовуйте самонавіяння.
Виберіть для себе відповідну афірмації і промовляти її вголос або про себе якомога частіше, налаштовуючись на потрібну хвилю. Наприклад, якщо ви хвилюєтеся під час екзамену, можна говорити наступну формулу: «Всередині і навколо мене мир і гармонія».
12. Мрійте та і фантазуйте. В позитивній психології є така техніка, яка називається «Візуалізація». Її суть в тому, що ви мрієте про те, чого хочете, робіть це із задоволенням і в теперішньому часі. І потім отримуєте те, що малювали в своїй уяві.
13. Ведіть  щоденник. Щоденник допомагає розібратися в собі, проаналізувати своє життя і знайти вихід зі складних ситуацій. Ведення записів виконує також і функцію психотерапевта, ви пишіть про те, що вас турбує, і вам стає легше.
14. Зверніться до психолога. Якщо у вас нервові сили вичерпуються і вас нічого не втішає, зверніться до психолога. Працює достатньо професіоналів у цій сфері, які зможуть вам допомогти впоратися зі стресом.