Психологічна служба для магістрантів інженерно-технологічного факультету

 

Протягом березня 2023 року психологічна служба ПДАУ провела низку тематичних зустрічей з магістрантами інженерно-технологічного факультету спеціальностей: 208 Агроінженерія, 133 Галузеве машинобудування, 015 Професійна освіта (за спеціалізаціями) та 133 Галузеве машинобудування (ОКР доктор філософії).

На зустрічах були присутні: гарант освітньо-професійної програми «Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології)» Анатолій Антонець, гарант освітньо-професійної програми «Технології і засоби механізації сільськогосподарського виробництва Олександр Горбенко, гарант освітньо-професійної програми «Машини і засоби механізації сільськогосподарського виробництва» Станіслав Попов, заступник декана з навчальної роботи інженерно-технологічного факультету Антон Келемеш, заступник декана з виховної роботи ІТФ Наталія Прілєпо, керівник психологічної служби ПДАУ Ірина Плаксієнко, соціальний педагог, доцент кафедри будівництва та професійної освіти Юлія Овсієнко, соціальний педагог, доцент кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін Алла Ільченко, куратор академічної групи Тетяна Рижкова здобувачів ступеня вищої освіти магістр спеціальності 015 Професійна освіта (за спеціалізаціями).

Перша зустріч була присвячена знайомству із складом, структурою, завданнями, основними напрямками та функціями діяльності психологічної служби під час війни, яку провела соціальна педагогиня, доцентка кафедри будівництва та професійної освіти Юлія Овсієнко. Під час зустрічі було представлено керівницю психологічної служби ПДАУ Ірину ПЛАКСІЄНКО, соціальну педагогиню, доцентку кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін Аллу Ільченко. Пані Юлія пояснила основні відмінності у роботі кожного представника психологічної служби, акцентували увагу студентів на тих питаннях, із якими вони можуть звертатися для одержання роз’яснень, підтримки і допомоги.

Соціальна педагогиня Юлія Овсієнко продемонструвала зміст сторінки психологічної служби сайту ПДАУ, його нормативні складові, структурні компоненти, основні розділи та їх контент, можливості комунікувати із психологом та соціальними педагогами як офлайн, так і онлайн в період воєнних дій на території нашої країни. Працівники психологічної служби відповіли на запитання студентів.

Наступну зустріч проводила керівниця психологічної служби ПДАУ Ірина ПЛАКСІЄНКО. Метою її виступу стало ознайомлення студентів-магістрантів із елементами психологічної самодопомоги в умовах стресу. Окремо було розглянуто можливості розвитку резильєнтності в умовах війни. Психологиня разом із студентами відпрацьовувала на практиці найбільш поширені техніки психологічної самодопомоги в умовах стресу: «Усвідомлене дихання», «Заземлення», «Обійми метелика», «Медитативна техніка розширення» та ін.

Під час зустрічі Ірина ПЛАКСІЄНКО наголосила на необхідності саме розв’язування проблем, а не їх уникнення, чому можна навчитися самостійно або ж із допомогою працівників психологічної служби як онлайн, так і на консультації офлайн, скориставшись кімнатою психологічного розвантаження.

Наступна зустріч була присвячена ознайомленню і розвитку навичок soft skills. Її тематика «Soft skills: чому ці навички такі важливі сьогодні?». Вебінар провела соціальний педагог Алла Ільченко, яка не тільки познайомила студентів із видами soft skills, а й допомогла їм їх «прокачати». Окремо було виділено ознаки soft skills і hard skills, акцентовано увагу магістрантів на їх видах і способах розвитку.

Для присутніх було запропоновано виконати практичні вправи, націлені на розвиток креативності, творчого ставлення до виконання, на перший погляд, самих рутинних видів діяльності. Досить цікавою стала вправа «Генератор маячні», під час виконання якої всі учасники вебінару придумували спільні ознаки у словах «вебінар» і «ведмідь». Цікавою виявилася і вправа на перевірку «гнучкості мислення».

Завершальним акордом у зустрічах студентів-магістрантів і психологічної служби стало знайомство їх із студенткою Сумського державного університету, яка навчається за спеціальністю 053 Психологія і зараз перебуває на практиці в ПДАУ, – Валентиною Черчатою. Під час зустрічі вона надала учасникам вебінару практичні поради щодо боротьби зі стресом. Валентина Черчата продемонструвала методику створення та аналізу складових «колеса життєвого балансу». Разом зі студентами проаналізувала кожен його сектор та пояснила яким чином можна збільшити або зменшити площу кожного з них. Цікавим стало обговорення присутніх «способів відновлення колеса».

Пожвавила атмосферу вебінару вправа «Який колір відповідає вашому настрою?». Присутні називали колір, що найбільш відповідає їх настрою в даний момент часу, а психологиня проводила аналогію між обраним кольором і емоційний станом учасників заходу.

 

Учасники вебінарів отримали корисну інформацію щодо діяльності психологічної служби ПДАУ, практичні поради для саморозвитку і набули умінь самовдосконалення.