Просвітницький захід до Дня боротьби з насильством щодо жінок для студентів І курсу

 

21 листопада студенти ПДАУ відвідали лекцію-тренінг з протидії гендерно зумовленому на-сильству від громадської організації “Дівчата”.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Захід організувала психологічна служба ПДАУ спільно з ГО “Дівчата”. Спікеркою заходу була спеціалістка організації Надія Литвяк. Серед присутніх були студенти і студентки І курсу, керівниця психологічної слу-жби ПДАУ Ірина Плаксієнко, а також викладачки Наталія Сизоненко, завідувачка кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін, Марина Антонюк, доцентка цієї ж кафедри, та Олеся Дубович, доцентка кафедри підприємництва і права.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Лекція-тренінг була присвячена Міжнародному дню боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, який відзначається 25 листопада. Її метою було поінформувати слухачів про явище ге-ндерно зумовленого насильства, його ознаки, сформувати стійке переконання про неприпустимість усіх форм насильства у стосунках і дати дороговказ, куди рухатися, якщо людина за-знає фізичного чи морального приниження. Надія Литвяк наголосила на статистичних даних, згідно з якими кожна п’ята українська жінка потерпає від тієї чи іншої форми насильства
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Особливу увагу спікерка приділила розвінчуванню численних побутових міфів про насильство, а також принципу активної згоди в особистих стосунках. Постійно апелюючи до слухачок, висвітлюючи реальні життєві ситуації, Надія Литвяк донесла до аудиторії тезу про те, що насильство — це не норма, і його не можна терпіти. Серед служб, до яких потерпіла може звернутися по допомогу, є й відділення ГО “Дівчата” в Полтаві: тут з жінками працюють психологиня, юристка та соціальна працівниця.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Попри очевидну стигматизованість теми, пані Надії вдалося долучити студенток і викладачок до жвавої дискусії. Особиста поінформованість і розуміння, що навіть у безнадійній ситуації можна розраховувати на підтримку, і є чинниками, які допоможуть дівчатам і хлопцям буду-вати взаємини без насильства.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Просвітницький захід відбувся в рамках проєкту ГО “Дівчата” “Безпечні простори для жінок та дівчат” у партнерстві з ЮНІСЕФ.