Порядок визнання результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та/або інформальної освіти

В Міністерстві юстиції України 16 березня 2022 року за №328/37664 зареєстровано наказ МОН від 08 лютого 2022 року №130 «Про затвердження Порядку визнання у вищій і фаховій передвищій освіті результатів навчання, здобутих шляхом неформальної та/або інформальної освіти».

Порядок визначає:

загальні вимоги до процедур визнання у вищій та фаховій передвищій освіті результатів навчання, здобутих шляхом неформальної або інформальної освіти;
коло інституцій і осіб, на яких поширюється дія цього Порядку;
перелік і послідовність процедур визнання;
вимоги до Порядку визнання результатів неформального або інформального навчання закладу освіти;
порядок подання заяв та ідентифікації результатів неформального або інформального навчання;
організацію та проведення процедур оцінювання;
врахування підсумків визнання результатів неформального або інформального навчання в подальшому освітньому процесі.
Відповідно до зазначеного Порядку, для забезпечення проведення процедур визнання результатів неформального та/або інформального навчання, заклад освіти розробляє власний порядок визнання та самостійно визначає конкретні організаційні та інші аспекти процедур визнання, уповноважує на їх виконання відповідні структурні підрозділи, призначає уповноважених осіб і визначає методи оцінювання. Формат оцінювання здобувачів освіти також визначається навчальним закладом.

Нагадаємо, під час засідання 16 березня 2022 року Уряд ухвалив постанову Кабінету Міністрів України «Про особливості акредитації освітніх програм, за якими здійснюють підготовку здобувачі вищої освіти, в умовах воєнного стану».