Полтавський державний аграрний університет вітає з 10-річчям свого партнера — Полтавську обласну Малу академію наук!

 

У 2022 році Полтавська обласна Мала академія наук святкує своє 10-річчя. І саме в цей період до закладу прийшов УСПІХ, який не випадковий, а є наслідком систематичної, цілеспрямованої праці вихованців, науково-педагогічних працівників, керівників гуртків та адміністрації області впродовж десяти років. Зусилля кожного проросли у процвітання Полтавської обласної Малої академії наук і зміцнення нашої єдиної найкращої держави — України.


Для великої когорти Полтавських МАНівців високі результати діяльності закладу у рік 10-річчя — це урок торжества справедливості та натхненного бажання інноваційного розвитку! Усім, хто вперше цікавиться діяльністю Полтавської МАН, варто знати, що Мала академія наук — це загальнодержавний, науково-громадський проєкт, який підтримує здібних до наукової діяльності школярів. А територіальні об’єднання, такі як Полтавська обласна Мала академія наук, — це координатори у системі виявлення та розвитку талановитої молоді. Саме територіальне відділення МАН є місцем, де розкриваються дитячі таланти і робляться перші кроки у світ великої науки.


Ніхто не народився зі знаннями! Отримати їх — це велика праця. Тому учні Малої академії наук працюють наполегливо і беруть участь у багатьох інтелектуальних масових заходах, до роботи яких щорічно залучається понад 300 науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти нашого регіону. Полтавській МАН незмінно допомагають і фахівці Полтавського державного аграрного університету.
Пріоритетним заходом МАН є інтелектуальний конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів — членів МАН України. За десять років учасниками ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту стали 7025 старшокласників із різних куточків нашої області, 3512 із яких здобули перемогу. Призові місця фінального етапу конкурс-захисту науково-дослідницьких робіт учнів — членів МАН України вибороли 274 юні науковці Полтавщини.

 

У 2021/2022 навчальному році в ІІ (обласному) етапі конкурсу свої науково-дослідницькі роботи представив 561 учасник, 296 із яких стали переможцями.
Національний етап конкурсу відбувся впродовж місяця з 10 червня до 10 липня 2022 року у форматі онлайн через повномасштабне вторгнення кремлівського агресора на нашу рідну незламну країну. Та попри військовий стан у державі Полтавщина може з гідністю пишатися перемогами юних МАНівських дослідників, пошуковців і конструкторів-експериментаторів області на інтелектуальному фронті.
Цьогоріч команда Полтавської обласної Малої академії наук показала найкращий результат за останні п’ять років на ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів — членів МАН України.
Із 63-х учасників призові місця вибороли 37, а саме:


І місце — 7;
ІІ місце — 13;
ІІІ місце — 17.


Золотими медалістами Всеукраїнського конкурсу стали:


1. БРАЇЛКО Іванна, учениця 11 класу Комунального закладу «Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 імені І. П. Котляревського Полтавської міської ради Полтавської області» (секція «Українська література»);
2. ГАЛАУР Софія, учениця 10 класу Ліцею № 31 Полтавської міської ради Полтавської області (секція «Українська мова»);
3. ОЛІЙНИК Назар, учень 10 класу Комунального закладу «Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 імені І. П. Котляревського Полтавської міської ради Полтавської області» (секція «Охорона довкілля та раціонального природокористування»);
4. ПОЛОВИНА Тетяна, учениця 10 класу Полтавського ліцею імені А. С. Макаренка Полтавської обласної ради (секція «Ветеринарія та зоотехнія»);
5. ПРИТУЛА Анна, учениця 10 класу Заїчинського закладу загальної середньої освіти І–ІІІ ступенів Семенівської селищної ради Кременчуцького району Полтавської області (секція «Ботаніка»);
6. РОССОХА Дмитро, учень 11 класу Наукового ліцею «Політ» при Кременчуцькому педагогічному коледжі імені А. С. Макаренка (секція «Науково-технічна творчість та винахідництво»);
7. ЩОБАК Марк, учень 9 класу Кременчуцького ліцею № 30 «Олімп» імені Н. М. Шевченко Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області (секція — «Психологія»).

 

Ключова роль у вихованні МАНівців належить педагогічним працівникам. Якщо вчитель поєднує в собі любов до справи і до учня, він — досконалий вчитель! Бо важлива не кількість знань, а їх якість! Саме якісні знання є запорукою успіху Полтавської МАН і до цього процесу також долучаються майже 50 керівників гуртків міста Полтави та Кременчуцької, Лубенської і Миргородської філій Комунального закладу Полтавської обласної ради «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді».
 

Знаково, що впродовж п’яти років простежується позитивна динаміка збільшення кількості переможців від Полтавської області на ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів — членів МАН України:
• 2018 р. — 21 призер / 33 рейтингових бали;
• 2019 р. — 26 призерів / 37 рейтингових бали;
• 2020 р. — 32 призери / 45 рейтингових бали;
• 2021 р. — 35 призерів / 51 рейтинговий бал;
• 2022 р. — 37 призерів / 64 рейтингових бали.


Позитивним став той факт, що 12 вихованців Полтавської обласної Малої академії наук у цьому навчальному році вибороли честь представляти Полтавщину на міжнародному рівні.

Здобутки переможців на державному етапі конкурсу та в міжнародних просвітницьких проєктах є гідним дарунком завзятої, ерудованої та патріотично згуртованої МАНівської родини нашого славетного Полтавського краю до Дня Незалежності України та на честь її славних захисників і захисниць!