Підвищення кваліфікації, як важлива складова діяльності науково-педагогічного працівника

Згідно Положення про систему внутрішнього забезпечення якості вищої освіти, в Полтавському державному аграрному університеті, Положення про підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників є обов’язковою складовою їхньої діяльності.

Метою підвищення кваліфікації та стажування педагогічних і науково-педагогічних працівників Університету є вдосконалення професійної підготовки особи шляхом поглиблення, розширення й оновлення професійних компетентностей, тому обране місце стажування повинно відповідати найсуворішим вимогам стосовно сучасного стану методичного, матеріального стану місця стажування та можливістю подальшого впровадження придбаних професійних компетентностей у викладацькій діяльності у ПДАУ.

Місцем стажування доктора технічних наук, професора кафедри харчових технологій Валерія Сукманова було обрано Національний університет харчових технологій – провідний вищий навчальний заклад в галузі харчових технологій не тільки в Україні, і а в деяких європейських країнах.

Наказом ректора НУХТ, керівником підвищення кваліфікації професора Валерія Сукманова було призначено завідувачку кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ, доктора технічних наук, професора Галину Поліщук, яка є знаним науковцем в питаннях методології підготовки фахівців з харчових технологій.

Мета підвищення кваліфікації була сформульована як «розвиток професійних компетентностей та вдосконалення методології підготовки магістрів зі спеціальності 181 Харчові технології». Тема стажування – «розвиток методичного забезпечення підготовки фахівців з харчових технологій». Обсяг підвищення кваліфікації склав 180 годин.

Протягом більш ніж півтора місяця, в режимі онлайн, було проаналізовано особливості формування додаткових загальних та спеціальних компетентностей та програмних результатів при розробці та оновленні ОПП за спеціальністю 181 «Харчові технології», що реалізується на кафедрі технології молока і молочних продуктів НУХТ; проаналізовано методологію та особливості формування переліку додаткових дисциплін (їх компетентностей та програмних) за вибором здобувача; інноваційні методики викладання обов’язкових та вибіркових компонент (Інновації молокопереробної галузі; Інноваційні харчові інгредієнти у технологіях молочних та молоковмісних продуктів; Моніторинг та логістика виробничих процесів в молочній галузі; Наукові основи безвідходних технологій відновлюваної сировини; Науково-дослідницький практикум; Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях; Світові тенденції розвитку індустрії переробки молока; Сучасні досягнення світової науки у сфері виробництва молочних продуктів; Теоретичні основи і практика ресурсозбереження в молочній галузі; Харчові добавки: гармонізація регламентів ЄС у виробництві молочних і молоковмісних продуктів). Проаналізовано комплекс методичного забезпечення курсів «Методологія наукових досліджень» НУХТ, «Науково-дослідницький практикум», «Реологія харчових систем» (особливості організації лабораторних досліджень. лабораторне обладнання, методичне забезпечення курсу); вивчено досвіт міжнародної діяльності кафедри в рамках євроінтеграції освітнього процесу, організації міжнародної співпраці та міжнародної академічної мобільності здобувачів та викладачів; проаналізовано видавнича діяльність кафедри (публікації викладачів та здобувачів у провідних фахових українських та закордонних виданнях, видання що індексуються базами Scopus та Web of Science Core Collection.

Отримана інформація є дуже корисною та буде використана при підготовці Відомостей про самооцінювання освітньої програми Харчові технології другого (магістерського) рівня вищої освіти ступеня вищої освіти Магістр за спеціальністю 181 Харчові технології, що реалізується в ПДАУ; при оновленні даної ОПП для магістрів 2022 року набору у ПДАУ; при перегляді та оновленні змісту наступних освітніх компонент ОПП Харчові технології у ПДАУ: Методологія та організація наукових досліджень, Планування експериментів та аналіз результатів, Реологія харчових продуктів, та при перевиданні підручника Реологія харчових продуктів.

Дане підвищення кваліфікації є вагомим внеском в розвиток професійних компетентностей професора Валерія Сукманова, а і сприяє подальшому розвитку спеціальності 181 Харчові технології в ПДАУ

 

 

 

Діяльність: