ПДАА взяла участь у розширеному засіданні Ради з питань аграрної освіти

13 вересня 2016 року на базі Сумського НАУ відбулося розширене засідання Ради з питань аграрної освіти, що створена і функціонує при Міністерстві освіти і науки України. Участь у нараді взяли представники аграрного бізнесу, керівників вищих аграрних навчальних закладів, Міністерства освіти і науки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, ДУ "НМЦ Агроосвіта".

За словами голови Ради Алекса Лісіттси, генерального директора «Індустріальної молочної компанії», наразі триває спільна робота аграрного бізнесу та навчальних закладів із створення Єдиної інформаційної платформи практичного навчання студентів, а також стажування науково-педагогічних працівників у кращих агроформуваннях України. «Однією зі своїх головних задач ми вбачаємо популяризацію сільського господарства серед населення України і вже провели декілька знакових проектів. Таким, зокрема, є Всеукраїнський конкурс на «Неймовірні села України - 2016», покликаний сприяти розвитку дрібного й середнього бізнесу на селі, популяризувати життя в сільській місцевості та привернути увагу до історико-культурної спадщини українського села. Також цікавим проектом ми вважаємо створення агропарку розваг «Кукулабія» з лабіринтом у кукурудзяному полі площею 40 тисяч кв.м. Опікуючись проблемами студентів, ми започатковуємо бізнес-стипендії для студентів аграрних вишів», - зазначив у вітальній промові Алекс Лісіттса.

З вітальним словом до всіх присутніх звернулися заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, Заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Микола Подопригора та побажали всім учасникам змістовного спілкування і прийняття конструктивних рішень.

Цікавою для всіх присутніх була доповідь директора Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олега Шарова, який ознайомив присутніх з планами Міністерства на 2016-2017 навчальний рік та особливостями цьогорічної вступної кампанії. Програмою заходу було передбачено обговорення питань реформування аграрної вищої освіти в Україні, інтеграції вищої освіти й агробізнесу.

Не оминули увагою і роль та місце коледжів і технікумів у аграрній освіті.

Цікавим виявився коментар радника з питань сільського господарства посольства Франції в Україні Ніколя Перрена, який поділився своїм баченням питань, що піднімалися, та високо оцінив рівень дискусії. Пан Перрен наголосив на важливості вивчення студентами іноземних мов, у тому числі й французької, адже це дасть їм можливість брати участь у багатьох цікавих програмах та проходити виробничу практику у сільськогосподарських підприємствах Франції.

Полтавську державну аграрну академію представляла ректор академії, професор Валентина Аранчій та помічник ректора Тетяна Бардіна.

Представники академії поділилися досвідом реалізації, ініційованого у листопаді місяці 2015 року, реалізації Проекту "Внутрішня мобільність студентів аграрних ВНЗ України".

По завершенню засідання учасниками було прийнято декілька важливих рішень, основні пункти якого були запропоновані під час обговорення. Звісно, що це зібрання не здатне одночасно вирішити всі проблеми, що накопичилися та існують в аграрній освіті, але подібні заходи дають можливість приймати спільні рішення та рухатися в одному напряму, адже тільки об'єднавшись - ми виведемо аграрну освіту на новий рівень.