Обговорення проєкту освітньо-професійної програми магістерського рівня спеціальності 192 Будівництво та цивільна інженерія

 

У Полтавському державному аграрному університеті в рамках реалізації договору про співпрацю між Університетом і ТОВ «Будівельна компанія "Комбінат виробничих підприємств"» пройшла ділова зустріч представників кафедри будівництва та професійної освіти, відповідальних за реалізацію освітніх програм спеціальності 192 Будівництво та цивільна інженерія, з директором компанії Іващенком Сергієм Васильовичем. Відбувся відкритий і продуктивний діалог між партнерами з приводу проєкту освітньо-професійної програми «Технології будівельних конструкцій, виробів і матеріалів» другого магістерського рівня освіти спеціальності 192 Будівництво та цивільна інженерія освіти, під час якого було визначено подальші напрями співпраці. Тож ця подія є важливим кроком для розвитку освітніх програм кафедри будівництва та професійної освіти ПДАУ.
На початку обговорення зосередилися на ключових аспектах, таких як актуальність програми, її відповідність потребам ринку праці та інноваційність. Виокремлення навичок і знань, які вважаються важливими для успішної кар'єри у будівництві, може визначити пріоритети у процесі розроблення програми. Гарант програми професор Володимир Шульгін наголосив, що проєкт програми був розроблений з урахування досвіду ЗВО України та закордонних університетів, у яких ведеться підготовка фахівців за аналогічними освітніми програмами.


Прикметною особливістю освітньо-професійної програми є підготовка висококваліфікованих фахівців будівництва із сучасним світоглядом і мисленням, здатних виконувати складні завдання і розв’язувати дослідницькі та інноваційні проблеми. Пріоритетом програми є вивчення сучасних інноваційних BIM-технологій та інших цифрових технологій.
Крім того, для відбудови України після війни потрібні нові матеріали, особливо з місцевої сировини, для швидкого зведення будівель.


Стейкхолдер освітньо-професійної програми Сергій Іващенко наголосив на викликах, які стоять перед будівельниками у період післявоєнної відбудови України, як-от:
• дефіцит інженерів-проєктувальників;
• інженерів-технологів з виробництва будівельної продукції;
• інженерів-будівельників;
• відповідність будівельної продукції європейським стандартам;
• конкурентоспроможність будівельної продукції, що виготовляється в Україні.


Він також зазначив, що сьогодні найшвидше будуються житлові будівлі із збірно-монолітних конструкцій. Для потреб не лише житлових будівель, а й сільськогосподарського будівництва у Полтаві планується будівництво заводу з виробництва автоклавного газобетону, що є перспективою післявоєнної відбудови України, тож дуже знадобляться кваліфіковані технологи.


Сергій Іващенко відзначив, що до сучасної освітньо-професійної програми «Технології будівельних конструкцій, виробів і матеріалів» потрібно додати дисципліни, які б враховували перспективи розвитку підприємств Полтавської області. Зі свого боку він запевнив, що підприємство надасть свою базу для проходження практик і працевлаштування випускників будівельного напряму Полтавського державного аграрного університету.
Під час зустрічі, яка тривала майже дві години, її учасники, зокрема викладачі будівельного напряму кафедри, детально обговорили зміст освітніх компонентів, структурно-логічну послідовність викладання дисциплін освітньої програми.
У підсумку зустрічі було внесено пропозиції до змісту освітньо-професійної програми, заплановано відвідування викладачами та студентами будівельного майданчика та виробничих потужностей на підприємстві ТОВ «Будівельна Компанія "Комбінат виробничих підприємств"».


Тож ця зустріч стала важливим кроком до підготовки висококваліфікованих фахівців будівельної галузі на замовлення потенційних роботодавців, а метою представленої освітньо-професійної програми «Технології будівельних конструкцій, виробів і матеріалів» другого магістерського рівня було формування професійних навичок і вмінь майбутніх магістрів будівництва для відновлення та розбудови України.