Меморандум про співпрацю із Держпродспоживслужбою

19 листопада у Києві відбулася робоча зустріч, у межах якої був підписаний меморандум про співпрацю між Держспоживслужбою та профільними науковими організаціями щодо оцінки ризиків у сфері безпечності харчових продуктів і здоров’я тварин.

Підписали меморандум про співпрацю і Полтавський державний аграрний університет в особі ректорки Валентини Аранчій та Держпроспоживслужба в особі голови Владислави Магалецької.

Документ передбачає співпрацю між сторонами з метою розширення знань, взаємовигоди та спільних інтересів щодо підготовки науково обґрунтованого фундаменту для прийняття рішень у галузі ветеринарної медицини, у сферах безпечності харчових продуктів і кормів та здійснення відповідних санітарних заходів.

Для реалізації цієї мети на базі сектора оцінки ризиків Держспоживслужби будуть створені наукові експертні групи з оцінки ризиків по галузях і сферах діяльності. Зі свого боку Університет сприятиме формуванню складу експертних груп, братиме участь у навчанні щодо принципів і методологій проведення оцінки ризиків, сприятиме діяльності членів експертної групи в процесі збору, аналізу даних та обміну інформацією для проведення оцінки ризиків і наукових досліджень, поширення передового досвіду.

Ректорка ПДАУ Валентина Аранчій також зауважила, що здобувачі вищої освіти Полтавського державного аграрного університету матимуть змогу стажуватись у структурі Держпродспоживслужби, зокрема у територіальних органах, ветеринарних лікарнях, лабораторній мережі чи інститутах, а це дає великі можливості студентам набути знання та досвід, отримати професійний старт.

Окрім ПДАУ, відповідні меморандуми Держспоживслужба підписала з:

  • Національним університетом біоресурсів і природокористування України;
  • Національним науковим центром «Інституту експериментальної і клінічної ветеринарної медицини»;
  • Інститутом ветеринарної медицини НААН;
  • Сумським державним університетом;
  • Одеським державним аграрним університетом;
  • Львівським національним університетом ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького;
  • Поліським національним університетом.

У Держпродспоживслужбі зазначають, що підписання меморандумів дасть можливість створити мережу наукових організацій і відібрати кращих наукових експертів для проведення незалежної та об’єктивної оцінки ризиків, а також забезпечить визнання такого підходу для прийняття рішень Держпродспоживслужбою на міжнародному рівні, що сприятиме відкриттю нових ринків.