«Майбутнє у повному кольорі» – гасло цьогорічної міжнародної конференції Європейської асоціації міжнародної освіти

 

Із 13 до 16 вересня 2022 року в місті Барселона (Королівство Іспанія) відбулася щорічна міжнародна конференція, організатором якої є Європейська асоціація міжнародної освіти (European Association for International Education (EAIE)).

 

Участь Тетяни Капіталової, начальниці відділу міжнародних зв’язків, у складі української делегації у цій конференції стала можливою за допомоги Міністерства досліджень та університетів Каталонії та EAIE у межах проєкту DAAD MoI Ukraine (Management of Internationalisation and German-Ukrainian Academic Cooperation).

На конференції «EAIE» Україну презентувало МОН спільно з державним підприємством «Український державний центр міжнародної освіти», Професійною мережею менеджерів освіти і науки України, проєктом Національний Еразмус+ офіс – Україна, Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Харківським національним університетом імені В. Н. КаразінаПолтавським державним аграрним університетом, Східноукраїнським національним університетом імені Володимира Даля, Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Міжнародним офісом Університету Лейбніца в Ганновері.

На заході сферу вищої освіти України було відзначено премією «EAIE-2022» у категорії «Візія та лідерство». Уперше за 32 роки переможцем премії за бачення та лідерство стала не окрема організація, а сфера вищої освіти України в цілому за реакцію та стійкість під час жорстокої війни Росії проти України.

Усього на конференції було представлено 213 стендів, які відвідали 6 тис. осіб. До українського стенду навідалися понад 500 представників університетів, дослідницьких установ та компаній, що надають освітні послуги.

Також у межах конференції проведено сесію «What's new in Ukraine», присвячену огляду нинішньої ситуації, новин у сфері вищої освіти, науки та інновацій в Україні, стійкості в умовах жорстокої війни Російської Федерації проти України, викликів переміщених університетів, впливу війни на науковців та інноваторів, можливостей і розбудови міжнародної співпраці.

Крім того, стенд України відвідала міністр досліджень та університетів Каталонії Джемма Гейс Каррерас. Під час зустрічі пані міністр наголосила на зусиллях каталонських університетів, що приймають студентів і дослідників, переміщених через війну в Україні, та підкреслила важливість налагодження нових зв’язків із українським сектором вищої освіти та науки для допомоги у повоєнному відновленні.

На запрошення української делегації стенд України відвідав Генеральний консул України в Барселоні Артем Воробйов. Під час зустрічі було представлено учасників української делегації, окреслено нинішню ситуацію у сфері вищої освіти та науки, а також зосереджено увагу на головних викликах.

Наостанок українська делегація зустрілася з Міжнародним департаментом досліджень та університетів Міністерства досліджень та університетів Каталонії та представниками одинадцяти університетів Каталонії. За результатами зустрічі сформовано дорожню карту подальшої співпраці та окреслено подальші кроки щодо взаємодії міністерств та університетів.