Круглий стіл «Виклики сьогодення для психологічної служби ЗВО у воєнний час»

 

21 квітня 2022 року Асоціація психологів вищої школи України ініціювала проведення круглого столу «Виклики сьогодення для психологічної служби ЗВО у воєнний час», приуроченого Всеукраїнському дню психолога (23 квітня).

Співорганізатором і модератором круглого столу був Полтавський державний аграрний університет.

Цілями круглого столу були аналіз соціально-психологічних запитів про допомогу від студентів і співробітників ЗВО, спричинених війною; створення загальної картини змін у технологіях і алгоритмах надання послуг працівниками психологічної служби ЗВО.
До участі у фаховій розмові долучилися практичні психологи, соціальні педагоги, викладачі психологічних дисциплін і науковці. Загалом у засіданні брало участь понад 50 осіб.

Із вітальними словами до учасників звернулися:
 

  • Євгенія Курагіна, голова Асоціації психологів вищої школи України;
  • Богдан Буяк, ректор Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, доктор філософських наук, професор;
  • Юрій Котляр, в. о. першого проректора Чорноморського національного університету імені Петра Могили, доктор історичних наук, професор;
  • Тамара Шаравара, проректор з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку Полтавського державного аграрного університету, доктор історичних наук, професор;
  • Ніна Світайло, керівник Центру гуманітарної політики Сумського державного університету, кандидат філософських наук.

 

Із доповіддю «Завдання діяльності психологічної служби ЗВО в період війни» виступив Віталій Панок, директор Українського НМЦ практичної психології і соціальної роботи, доктор психологічних наук, професор.
 

Робота круглого столу тривала понад 4 години, були заслухані 17 доповідей, кожна з яких цікава, практично орієнтована та актуальна.

Керівниця психологічної служби ПДАУ Ірина Плаксієнко представила напрацювання з теми «Особливості психологічної допомоги та соціальної роботи психологічної служби в умовах війни».
Учасники круглого столу обговорили різнопланові психологічні проблеми, з якими стикаються фахівці та професійні практики, і способи надання допомоги, висловили бачення найближчих завдань професійної психологічної спільноти.

Правління Асоціації психологів вищої школи України подякувало керівництву Полтавського державного аграрного університету за підтримку та допомогу в організації та проведенні круглого столу.