Круглий стіл для учнів «Права людини у сучасному світі»

Формування системи правових поглядів має бути засноване на загальних правових знаннях та уявленнях про державу і право, про функціонування правових відноси, про закріплені на міжнародному та національному рівні права та обов'язки людини і громадянина. Надзвичайно важливо, щоб ці знання і уявлення правильно відображали сутність права та його соціальну спрямованість.
Одним із аспектів усебічного розвитку особистості є висока правова культура. Адже не можна вважати фізично здорову людину гармонійно розвиненою, коли вона, маючи широкі знання, добре працюючи або навчаючись, порушує норми законодавства чи права інших осіб. Здатність людини розуміти правила співжиття і вимоги законів та відповідним чином поводитися у суспільстві не є вродженою. Вона формується під впливом спеціальних виховних заходів, є наслідком спілкування з іншими людьми, участі в різних видах правоосвітньої та правовиховної діяльності.
10 грудня 2020 року з нагоди відзначення в цей день за пропозицією Генеральної асамблеї ООН міжнародного свята, а також чергової річниці ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році професором кафедри підприємництва і права к.ю.н., доцентом Олександром Кальяном організовано круглий стіл для учнів 11 класів Комунального закладу «Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів 26» на тему «Права людини у сучасному світі».

В рамках заходу обговорено стан правової регламентації та гарантованості дотримання прав людини і громадянина в сучасній соціально орієнтованій державі, а також переглянуто презентаційний матеріал. Захід викликав жваве обговорення щодо реального стану забезпечення реалізації прав людини у світі та Україні зокрема. Учасники круглого столу закцентували увагу на необхідності дотримання прав людини кожним із суб’єктів правовідносин та відзначили роль держави як основного гаранта прав і свобод людини.