Гостьова лекція «Елементи екологізації технології вирощування кукурудзи в Польщі»

21 березня 2024 року на кафедрі рослинництва Навчально-наукового інституту агротехнологій, селекції та екології ПДАУ проведено гостьову лекцію для здобувачів ступеня вищої освіти Магістр (201А_мд_2023(ЕЕР)) за ОПП «Еколого-економічне рослинництво» із навчальної дисципліни «Еколого-біологічне рослинництво», за темою: «Елементи екологізації технології вирощування кукурудзи в Польщі», яку прочитала адьюнкт відділу кормових культур Інституту ґрунтознавства та рослинництва (м. Пулави, Польща), доктор-інженер Йоланта Боярщук.


Під час лекції пані Йоланта надала інформацію щодо сучасного стану вирощування кукурудзи у республіці Польща, зокрема динаміку посівних площ культури, урожайності, валового виробництва зерна за період із 2000 до 2022 року. Лектор також зупинилася на загальній характеристиці біологічних особливостей кукурудзи та її вимог до екологічних чинників життя.


Крім того Йоланта Боярщук ознайомила здобувачів вищої освіти із базовими елементи технології вирощування кукурудзи та місцем і прийомами її екологізації (розміщення культури у науково-обгрунтованій сівозміні, мінімалізація обробітку грунту, використання органічних добрив, використання біопрепаратів та комах-ентомофагів для контролювання чисельності шкідників). Викликали підвищену зацікавленість у слухачів карти еколого-кліматичного поділу території Польщі за рівнем забезпеченості теплом і вологою, за регіонами найбільш доцільного вирощування гібридів кукурудзи різних груп стиглості, а також періоду настання оптимальних строків сівби у різних зонах, строків досягнення повної стиглості зерна.

     

Вцілому пані Йоланта та наданий нею лекційний матеріал справили приємне враження на слухачів, відбулося жваве обговорення, обмін думками щодо питань, за темою лекції.