До Міжнародного дня толерантності

11 листопада 2019 р. психологічна служба ПДАА разом із здобувачами вищої освіти спеціальностей «Екологія» та «Публічне управління та адміністрування» за підтримки викладачів кафедри екології, збалансованого природокористування, захисту довкілля та кафедри публічного управління та адміністрування провели круглий стіл до Міжнародного дня толерантності.

Толерантність як норму сучасного цивілізованого світу задекларовано в Резолюції Генеральної Конференції ЮНЕСКО 16 листопада 1995 р. як «Декларацію принципів толерантності». З того часу цей день щороку відзначається як Міжнародний день толерантності на всій планеті.

На засіданні круглого столу завідувач кафедри екології, збалансованого природокористування та захисту довкілля, д.е.н. Самойлік М.С. наголосила на важливості дотримання принципів толерантності та доброчесності у стінах академії всіма учасниками науково-педагогічного процесу.

Доцент кафедри екології, збалансованого природокористування та захисту довкілля, к.х.н. Плаксієнко І.Л. розкрила філософський, політичний та соціальний аспекти поняття толерантності. Толерантність – це повага до свободи іншої людини, її поглядів, думок, поведінки, правильне розуміння різноманіття культур нашого світу, форм самовираження людини і способів проявів людської індивідуальності. Усі люди мають бути рівноправними незалежно від раси, статі, національної або конфесійної приналежності. Будь-хто має бути захищеним від масової дискримінації, релігійного переслідування, залякування, проявів ксенофобії та расизму.

 

Доцент кафедри публічного управління та адміністрування, голова психологічної служби ПДАА, к.пед.н. Шупта І.М. зазначила, що толерантність виконує в суспільстві певні функції, зокрема соціальні інститути забезпечують стабільність суспільства і сприяють профілактиці соціальних конфліктів. Окрім того, керівник психологічної служби акцентувала увагу присутніх на таких актуальних нині поняттях, як «мобінг» та «харасмент» ‒ формах дестуктивного професіогенезу.

Толерантність – це позитивні людські якості та прояви особистості, головними серед яких є щирість, мудрість, людяність.

Толерантність вважається ознакою високого духовного та інтелектуального розвитку індивідуума, групи людей, суспільства загалом. Це насамперед активне ставлення до життя, що формується на основі визнання універсальних прав і основних свобод людини.