26 квітня відбулося засідання вченої ради ПДАУ

 

На початку засідання голова вченої ради Університету Валентина Аранчій  запропонувала присутнім вшанувати хвилиною мовчання жертв аварії на Чорнобильській атомній електростанції. 
 
Потім  учасники засідання перейшли до розгляду вкрай насиченої робочої програми. Спершу виступив перший проректор, заступник голови вченої ради Університету Олександр Галич, який розповів про допомогу науковців ПДАУ в забезпеченні підрозділів морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України в умовах повномасштабної агресії з боку росії. Також він вручив Подяку Валентині Аранчій від наших Героїв, які високо цінують внесок колективу ПДАУ в майбутню спільну перемогу над ворогом. Крім того, подяки за неоціненний внесок у боротьбу нашого народу за мир і свободу від командувача морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля отримали наші науковці Петро Макаренко та Юрій Уткін.
 
26 квітня виявилось щедрим на іменинників – членів вченої ради, яких привітала особисто Валентина Іванівна. У цей день народилися декан факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва Анатолій Шостя, директорка бібліотеки ПДАУ Ірина Кузьмина та завідувач кафедри механічної та електричної інженерії інженерно-технологічного факультету Станіслав Попов.
 
Ще однією приємною подією було присвоєння звання «Почесний професор / Doctorus honoris causa Полтавського державного аграрного університету» Олегу Мельнику, доктору ветеринарних наук, професору, завідувачу кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. академіка В. Г. Касьяненка Національного університету біотехнологій і природокористування України. Про шановного гостя присутнім розповів професор декан факультету ветеринарної медицини ПДАУ Сергій Кулинич, а диплом почесному професору вручила Валентина Аранчій.
 
Про відзначення науково-педагогічних працівників Полтавського державного аграрного університету за підсумками проведеного у 2022 році рейтингування розповів перший проректор Олександр Галич. Валентина Іванівна нагородила грамотами ПДАУ за досягнення високих результатів у професійній діяльності в 2022 році науково-педагогічних працівників, таких як Антоніна Калініченко, Валерій Сукманов, Микола Зось-Кіор, Юлія Самойлик, Ілона Яснолоб, Ілона Рожко та Юлія Скоряк.
 
Наступною виступила декан інженерно-технологічного факультету Олександра Біловод, яка розповіла про результати проведення першого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт із галузей знань і спеціальностей 13 Механічна інженерія, 133 Галузеве машинобудування, 20 Аграрні науки та продовольство, 208 Агроінженерія,  студентам-переможцям якого та їхнім науковим керівникам ректор ПДАУ Валентина Аранчій вручила дипломи. 
 
Диплом ІІІ ступеня отримали:
 
  • Мартищенко Євгеній, науковий керівник – доцент Дудник Володимир Васильович;
  • Іваніщева Валерія, науковий керівник – доцент Петраш Олександр Васильович;
  • Лінський Станіслав Віталійович, науковий керівник – старша викладачка Прілєпо Наталія Володимирівна.
 
Диплом ІІ ступеня:
 
  • Тарасенко Дмитро, наукова керівниця – доцентка Біловод Олександра Іванівна;
  • Федьків Олексій, науковий керівник – доцент Попов Станіслав В’ячеславович;
  • Біловод Іван, науковий керівник – професор Семенов Анатолій Олексійович.
 
Диплом І ступеня:
 
  • Закревський Антон, наукова керівниця – доцентка Левченко Юлія Вікторівна.
 
Перший проректор Олександр Галич повідомив про представлення науково-педагогічного працівника ПДАУ Юрія Барата до присвоєння вченого звання доцента по кафедрі селекції, насінництва і генетики. За це рішення члени вченої ради проголосували одноголосно. Також присутні обрали кандидатуру Тищенка Володимира Миколайовича, доктора сільськогосподарських наук, професора, завідувача, професора кафедри селекції, насінництва і генетики, з-поміж науково-педагогічних працівників Полтавського державного аграрного університету на призначення стипендії Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти в 2023 році.
 
Крім того, Олександр Галич розповів про затвердження освітніх програм спеціальностей, за якими буде здійснюватися підготовка здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) ступеня вищої освіти у 2023/2024 навчальному році.
Про діяльність відділу сприяння працевлаштування студентів і випускників ПДАУ за 2022/2023 навчальний рік звітували проректор з науково-педагогічної роботи Олена Костенко та керівниця відділу сприяння працевлаштування студентів і випускників Наталія Петренко.
 
Далі аналіз стану проходження здобувачами вищої освіти Полтавського державного аграрного університету практичної підготовки у 2022/2023 навчальному році надав начальник навчального відділу Андрій Дорошенко.
Змістовною була доповідь проректора з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку Тамари Шаравари про актуальні форми й методи профорієнтаційної роботи в сучасних умовах.
 
Серед різного було затвердження до друку рукопису біобібліографічного покажчика «Аранчій Валентина Іванівна: біобібліографічний покажчик наукових праць», затвердження Правил приймання на навчання до відокремлених структурних підрозділів ПДАУ для здобуття освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра у 2023 році, звіту Тетяни Браславець про результати проведення практик у 2021/2022 навчальному році, Положення про академічну мобільність учасників освітнього процесу в ПДАУ, змін до графіка навчального процесу для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти (набір 2017 року) спеціальності 211 Ветеринарна медицина в Полтавському державному аграрному університеті на 2022/2023 навчальний рік.