Виїзне заняття з "Технічної мікробіології" ОП Харчові технології

20 та 24 листопада 2023 року під керівництвом доцента Віктора ЮХНА були проведені виїзні заключні заняття з «Технічної мікробіології» для студенів 1-го курсу спеціальності 181 Харчові технології на базі бактеріологічного відділу Регіональної державної лабораторії держспоживслужби в Полтавській області.

 

Юлія ЩЕРБАНЬ, провідний фахівець лабораторії розповіла студентам про при значення бактеріологічного відділу лабораторії, основні функції відділу, які обовʼязкові зони та приміщення повинні бути в даному відділі, якими нормативно-правовими документами та інструкціями керуються фахівці при дослідженні, підготовку посуду, реактивів та середовищ для досліджень, про наявне спеціальне обладнання лабораторії, а також послідовність мікробіологічних досліджень сировини та харчових продуктів.

   

Валентина КРАВЧЕНКО та Дарʼя ПʼЯТЕНКО практично показали студентам методи підготовки проб молока для висіву на живильні середовища, методику посіву досліджуваних проб на виявлення кількості МАФАнМ та БГКП, визначення соматичних клітин експрес-методом на сучасному обладнанні Lactoskan MCC W - V1, а також на найбільш розповсюдженому – Ekomilk. Валентина КРАВЧЕНКО відтворила методику бактеріологічного дослідження проб джерельної води, а Євгеній СТЕПАНОВ – дослідження меду.

   

Також фахівці показали як готуються та зберігаються живильні середовища, та як ростуть мікроорганізми на різних живильних середовищах і які диференціальні середовища використовуються для виділення та ідентифікації патогенних мікроорганізмів.

   

  

Студенти активно прийняли участь у виїзному зайнятті, задавали свої питання та відповідали на питання фахівців. Загалом заняття було пізнавальним і пройшло в дружній атмосфері. Дуже вдячні усім фахівцям лабораторії за приділений час та професійну надану інформацію.