Участь викладачів кафедри харчових технологій в Міжнародній науково-практичній конференції «Якість і безпека харчових продуктів»

11-12 листопада 2021 року завідувачка кафедри харчових технологій Ніна Будник та доцентка кафедри Алла Кайнаш взяли участь у V Міжнародній науково-практичній конференції «Якість і безпека харчових продуктів», що проходила в Національному університеті харчових технологій в он-лайн режимі.
Програма конференції була дуже насиченою, надзвичайно цікавою та пізнавальною. Протягом двох днів роботи конференції було заслухано 26 доповідей, в яких піднімали важливі питання  харчової безпеки, а саме:
- Опрацювання ризиків, пов’язаних з харчовим шахрайством в системах управління якістю і безпечністю харчових продуктів (доповідала Березова С.С., тренер-консультант ТОВ «ІСО БІЗНЕС-СТУДІЯ», висококваліфікований фахівець із ISO 22000, FSSC 22000, HACCP, ISO 9001; аудитор систем менеджменту якості та безпечності харчових продуктів міжнародного органу сертифікації DQS GmbH). Спікер розповідала про види, інциденти та причини харчового шахрайства, його наслідки та заходи по запобіганню харчового шахрайства.


    


- Гармонізація національних стандартів з міжнародними та європейськими та їх впровадження у виробництво харчової продукції (доповідала Кохан С.В., провідний інженер науково-дослідного відділу з розробки та технічної перевірки стандартів Управління національної та міжнародної стандартизації Національний орган стандартизації Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості»). На запитання Ніни Будник, про рослинне молоко, йогурти та можливість заміни назви таких продуктів, пані Кохан розповіла про молоковмісні продукти та запроваджені в Європі стандарти на йогурти для вегетаріанців, які матимуть назву «вегарти»,  і будуть  орієнтовані для певних категорій населення планети (вегетаріанців, людей з лактодефіцитом та ін). Також, відповідаючи на запитання про доцільність та обов’язковість вивчення дисципліни «Стандартизація, метрологія, сертифікація та управління якістю», наголосила про необхідність вивчення даної дисципліни здобувачами вищої освіти спеціальності Харчові технології в умовах сьогодення.
   


- Контроль молока та молочних безлактозних продуктів для дитячого харчування за вмістом лактози (доповідала Левчук І.В., д.т.н., c.н.c, начальник науково-методичної лабораторії хроматографічних досліджень Науково-технічного центру оцінки виробництв і підтвердження відповідності систем управління ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ»)


    


- Методи лабораторного визначення залишкових кількостей алергенів у харчовій продукції (доповідав Галицький Т., менеджер Компанія «Біола», місто Львів),


   


Надзвичайний інтерес викликала доповідь експерта Ваел Аль Алами з індустрії Халяль Української асоціації Халяль Індустії «Укрхаляль» на тему «Що таке Халяль? продукція харчування Халяль: вимоги до неї».


     

   


Дуже цікавою була доповідь Edgar Perez Esteve, prof., dept. of Food technology, Universitat Politècnica de València, Spain на тему «NEW METHOD FOR CACAO PROCESSING AND QUALITY ANALYSIS». Спікер розповів про нові методи переробки какао та методи дослідження якості какао.


     


Конференція була надзвичайно інформативною та продуктивною й пройшла у невимушеній і дружній атмосфері.