УЧАСТЬ У ЗАСІДАННІ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОГО КРУГЛОГО СТОЛУ «ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ. СТРАТЕГІЇ ЗАХИСТУ»

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. У зв’язку з цим, кафедрою технології ресторанної і аюрведичної продукції  Національного університету харчових технологій (м. Київ) 17 листопада 2021 р. був проведений науково-практичний круглий стіл   «Цукровий діабет. Стратегії захисту».

В роботі круглого столу, як доповідачі, взяли участь Голова правління Української діабетичної федерації, віце-президент Міжнародної діабетичної федерації Валентина Очеретенко,  фахівець з поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров'я МОЗ України Наталія Усенко,  провідний фахівець відділу цукру, цукристих речовин та інгредієнтів Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України Ірина Гриненко, завідувачка кафедрою харчових технологій ПДАУ Ніна Будник, доценти кафедри харчових технологій Ольга Бараболя, Галина Дубова, Алла Кайнаш. До роботи засідання були залучені здобувачі вищої освіти ПДАУ, члени наукового гуртка кафедри харчових технологій «Innovative and resource-saving food technologies» Бузуверя В. (181ХТ_бд_19), Івер О. (181ХТ_бд_19), Явтушенко І. (181ХТ_бд_21[1]). Для участі у науковому заході ними були підготовлені доповіді, які висвітлили перспективи застосування зеленої гречки для розширення профілактичного раціону харчування з низьким глікемічним навантаженням. Профілактична особливість зеленої гречки проти цукрового діабету базується на вмісті хіроінозитолу, який покращує чутливість організму до інсуліну.

Під час роботи круглого столу обговорювались доповіді: «Цукровий діабет в Україні і світі», «Сучасні тенденції профілактики та лікування цукрового діабету в Україні», «Розроблення продукції сучасного харчування з використанням лікарської рослинної сировини», «Розробка технологій харчових продуктів профілактичного призначення для попередження захворювання на цукровий діабет», «Сучасні тенденції в системі харчування для запобігання захворювання на цукровий діабет».

Модератор заходу, д.т.н. проф. кафедри ТРАП Наталія Фролова узагальнила  головні висновки заходу та висловила зальну думку щодо актуальності доповідей та пропозицій науковців в питанні стратегій захисту від цукрового діабету. В обговоренні взяли участь запрошені  наукові партнери та стейкхолдери, завідуюча кафедрою технології ресторанної і аюрведичної продукції та викладачі цієї кафедри,  викладачі та співробітники  кафедр НУХТ, здобувачі НУХТ, магістри. Загальна кількість учасників склала  87 осіб.