ПРО ВИЗНАННЯ ТА ПЕРЕЗАРАХУВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАВЧАННЯ, НАБУТИХ У ІНФОРМАЛЬНІЙ ОСВІТІ МАГІСТРОМ З ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ МІРОШНИКОВИМ ВЛАДИСЛАВОМ

   Інформальна освіта (самоосвіта), як освіта, яка передбачає самореалізацію при здобутті певних компетентностей, зокрема під час повсякденної діяльності, пов’язаної з професійною, громадською або іншою діяльністю і є однією з сучасних форм студентоцентрованого навчання.
   До декана факультета ТВППТ, професора Анатолія Шості, звернувся магістр ОПП Харчові технології Владислав Мірошников з заявою щодо визнання результатів навчання, набутих ним у інформальній освіті, та перезарахування їх як результату поточного контролю з освітньої компоненти «Крафтові технології».
   До заяви було додані документи, що підтверджують отримання результатів навчання, набутих ним у інформальній освіті, а саме - довідка з місця роботи на посаді оператора лінії з виробництва безалкогольних напоїв та квасу ПрАТ «ФІРМА «ПОЛТАВПИВО», яка передбачає знання традиційних та крафтових технологій виробництва пива та квасу, що відповідає Темі 3. «Крафтові технології виробництва пива та квасу» навчальної дисципліни «Крафтові технології».
   Розпорядженням декана факультету ТВППТ від «02» лютого 2022 р. № 54 була створена комісія для визнання та перезарахування результатів навчання, набутих здобувачем вищої освіти Владиславом Мірошниковим у інформальній освіті в межах ОПП Харчові технології другого (магістерського) рівня вищої освіти у складі: голови комісії, Сукманова Валерія – гаранта освітньо-професійної програми Харчові технології, доктора технічних наук, професора, старшого наукового співробітника та членів: Будник Ніни – завідувачки кафедри харчових технологій, кандидата технічних наук, доцента; Дубової Галини – доцента кафедри харчових технологій, кандидата технічних наук, доцента; Бараболі Ольги - доцента кафедри харчових технологій, кандидата сільськогосподарських наук, викладача навчальної дисципліни «Крафтові технології»; Кузьменко Лариси – заступника декана факультету з навчальної роботи, кандидата сільськогосподарських наук, доцента.
   На своєму засідання 4 лютого 2022 року комісія розглянула надані документи та прийняла наступне рішення:
1. За результатами розгляду наданих здобувачем Мірошниковим Владиславом Олеговичем документів, що підтверджують набуття результатів навчання у інформальній освіті, встановили їх повну відповідність із компетентностями, що формуються частиною освітньої компоненти «Крафтові технології», а саме, темою 3, «Крафтові технології виробництва пива та квасу».
Результати навчання РН 5. «Обирати та впроваджувати у практичну виробничу діяльність ефективні технології, обладнання та раціональні методи управління виробництвом з урахуванням світових тенденцій розвитку харчових технологій» відповідають спеціальній компетентності СК 6. «Здатність забезпечувати якість та безпечність харчових продуктів під час впровадження технологічних інновацій на підприємствах галузі».
2. Визнати та перезарахувати результати, набуті під час інформального навчання як результати поточного контролю з частини освітньої компоненти «Крафтові технології» та зарахувати 5 балів, як результати поточного контролю з теми 3. «Крафтові технології виробництва пива та квасу».
   Як показав набутий досвіт, участь магістрів у інформальній освіті, у повній мірі відповідає таким принципам ОПП Харчові технології, як «Студентоцентроване, проблемно-орієнтоване навчання, ініціативне самонавчання» та крім того, сприяє розвитку такої загальної компетентності, як «Здатність діяти соціально відповідально та свідомо».