Джерело корисних вітамінів

4 квітня – Всесвітній день моркви!

Чудовий привід дізнатися щось нове про цей чудовий коренеплід на тематичній виставці «Джерело корисних вітамінів».

В експозиції виставки представлено літературу не тільки про вирощування, догляд, збирання, лікування моркви, а й кулінарні рецепти з цього овоча. Також можна дізнатися про користь моркви для здоров'я.

Морква  їстівний коренеплід, багатий на вітаміни та мікроелементи. Моркву і морквяний сік призначають хворим на гіпо- та авітаміноз А. Експериментально встановлено, що морква активізує внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси, регулює вуглеводний обмін, має антисептичну, протизапальну, знеболюючу і ранозагоювальні властивості.

В овочі є вітамін А, який піклується про стан слизових оболонок і шкіри, зміцнює кістки, зуби, ясна, волосся, протистоїть ослабленню зору, береже нервову систему, відновлює енергію і життєві сили людини після великих фізичних навантажень. До того ж морква підвищує стійкість організму до різних інфекцій.

Також морква містить вітаміни групи C, D, Е, К, В6 і В1, органічний натрій, біотин, калій, фосфор і магній.

Окрім того, у моркві є хімічна сполука бета-каротин. Саме тому терта морква є найкращим засобом для зниження ризику захворювання на рак.

Експерти кажуть, чим яскравіший овоч, тим більше в ньому бета-каротину, адже ця речовина відповідає за колір моркви.

Регулярное вживання цього овоча, на думку американських медиків, продовжує життя людини на 6 – 8 років. Щоденна норма для кожної людини для заповнення кількості вітаміну А – одна середня морква.

Зазначається, що овоч корисний при недокрів'ї й авітамінозі. Поживні речовини нормалізують обмін речовин, виводять шкідливі речовини та токсини.

Відварна морква корисна хворим на цукровий діабет. Варена морква містить набагато більше корисних речовин, ніж сира. Після варіння моркви рівень антиоксидантів в ній зростає на 34%.

Бажаємо корисного і смачного Всесвітнього дня моркви !