Дослідження трансформації та викликів хлібопекарської галузі України

Викладачі кафедри харчових технологій доцент Світлана МОРОЗ та Олена КАЛАШНИК разом із здобувачем вищої освіти другого (магістерського) рівня Володимиром КИТАЙГОРА провели дослідження трансформації та викликів хлібопекарської галузі України в умовах війни. Війна внесла суттєві зміни у структуру ринку хлібобулочних виробів. Якщо раніше його формували переважно великі інтегровані холдинги, то нині все більшу роль відіграють франчайзингові бізнеси, мініпекарні та власні виробництва супермаркетів і кафе. Ці учасники ринку створюють додаткову конкуренцію, змушуючи великих виробників адаптувати бізнес-стратегії. Використання заморожених напівфабрикатів стає одним із ключових трендів галузі, оскільки дозволяє знизити витрати на оренду приміщень, персонал та енергоресурси. Результати досліджень були представлені у статті:

Мороз, С., Калашник, О., Каролоп, О., Бараболя, О., Китайгора, В. (2025). Хлібопекарська галузь україни: трансформації та виклики в умовах війни. Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 349 (2), 576–584. URL : https://heraldts.khmnu.edu.ua/index.php/heraldts/article/view/1666

У статті проведений аналіз трансформації хлібопекарської галузі України, зокрема укрупнення виробництва та зростання частки приватних виробників, що орієнтуються на локальні ринки. Визначено вплив військової агресії на сектор, зокрема на виробництво та збут хлібобулочних виробів. Стаття також охоплює зовнішню торгівлю хлібобулочними виробами. Висвітлено актуальні проблеми продовольчої безпеки України та світу.