10 листопада 2021 року День науки Полтавська ЗШ 26

10 листопада 2021 року в рамках проведення Дня науки в Полтавські Загальноосвітній школі №26 була проведена зустріч з доцентом кафедри Харчових технологій Кодак Тетяною. 

Зустріч відбулася з учнями 10х класів. Темою зустрічі була "Фальсифікація сировини та продукції торгівельної мережі м. Полтава".

Учні прослухали змістовну лекцію стосовно стихійного продажу молока, м'яса та меда. Дізналися про можливі фальсифікації меда, такі як розведення водою, загущення крохмалем, домішування старого (минулорічного, позаторічного) меду до основного, що є таке падевий мед. Також в рамках зустрічі обговорили як саме повинен здійснюватися збір меду, коли його викачують, щоб він був дозрілим. Прослухали та занотували мінімальні методики визначенння фальсифікації меду в домашніх умовах.

Стосовно продажу молока на стихійних ринках, його можливі фальсифікації, та небезпеки перенесення захворювань викликали неабиякий інтерес учнів. Проведене маленьке опитування виявило, що частка родин учнів купує молоко саме у "бабусь". Здивування всіх присутніх було щодо можливих фальсифікацій молока, а саме внесення води, вапна, прального порошку, перекису водня, аміаку, інший мийних речовин, антибіотиків. Також дізналися учні від чого залежить насиченість кольору молока від насиченого жовтого до білого і навіть до блакитного. Присутні пообіцяли донести інформацію до своїх родин на предмет споживання якісного молока і небезпеки купування його на стихійних ринках. 

Останнім питанням було розгляд фалсифікації м'яса. Активно приймав участь в розкритті даного питання учень Писаренко Віталій, який виконує наукову роботу по МАНу за схожею тематикою. В цілому учні дізналися, що м'ясо можуть фальсифікувати заміною сировини, тобто замість кроля продати кішку, замість телятини продати яловичину, замість вівці продати собаку, як м'ясо старих тварин продають як молодих. Також в рамках бесіди виникали питання: чому м'ясо що купуєш не має запаху, чому м'ясо при жарці зменшується сильно в розмірах, чому коли вариш бульйон з'являється пінка, чомі бульйон отримується прозорий або мутний. На всі питання викладач Полтавського державного аграрного університету Кодак Тетяна надала змістовні відповіді. 

Всіх присутніх було запрошено на екскурсію до ПДАУ а саме на спеціальність Харчові технології. Учням надана інформація була стосовно вивчаємих предметів за освітньо-професійною програмою Харчові технології, та отримання ними майбутньої професії.