Знайомство із соціонікою: секрет поєднання навчальної пари та сніданку

8 листопада 2023 року здобувачі вищої освіти 2 курсу ННІ економіки, управління, права та інформаційних технологій Полтавського державного аграрного університету, які вивчають вибіркові факультетські навчальні дисципліни, такі як «Етика ділового спілкування» і «Державне будівництво  та місцеве самоврядування», мали змогу поснідати в товаристві надзвичайно цікавого подружжя Коров’янко Єлизавети та Віктора.

Віктор і Єлизавета відкрили студентам підвалини соціоніки, концепції на перетині психології та соціології, запропонованої у 1970-х роках литовською вченою в галузі економіки та соціології (економічної соціології) Аушрою Ауґустінавічюте на основі типології особистостей 
Карла Юнга. Примітно, що місцем зустрічі було обрано атмосферну кав’ярню «Карл Юнг» http://surl.li/myyhs.

Чим зацікавила соціоніка студентів, які вивчають, здавалося б, такі різні навчальні дисципліни, як «Етика ділового спілкування» і «Державне будівництво та місцеве самоврядування»?  Проте таким об’єднавчим  елементом стали комунікації в соціумі та науковий інтерес, адже соціоніку називають наукою про закони комунікації в соціумі, яка вивчає процес обміну інформацією між людиною та зовнішнім світом, тобто те, яким чином люди сприймають, переробляють і видають інформацію. Інакше кажучи, соціоніка – це наука про інформаційну взаємодію психіки людини зі світом та іншими людьми. Логічно, що при вивченні двох навчальних дисциплін ці питання є актуальними й такими, що дають  синергетичний ефект.

Обоє спікерів у доволі короткий час змогли донести в цікавій формі інформацію про основні положення цієї науки, про те, як і де можна використовувати знання з цієї галузі  наукових знань:

- правильно вибрати найбільш відповідний для певної людини вид діяльності, де б вона могла найповніше проявити свої здібності;

- краще зрозуміти себе, виявити свої слабкі та сильні сторони;

- зрозуміти інших людей і з огляду на це будувати відносини з конкретними людьми;

- будувати взаємини з колегами в колективі, враховуючи їхні й ваші індивідуальні особливості;

- вносити корективи до власної поведінки.

Зустріч відбулася з ініціативи доценток Ірини ШУПТИ та Тетяни МАЦ за підтримки керівництва кафедри публічного управління та адміністрування психологічної служби Полтавського державного аграрного університету та студентського наукового  гуртка «Територія науки».

Щира вдячність Віктору та Єлизаветі Коров’янко за змістовний і позитивний ранок, а також персоналу кав’ярні «Карл Юнг» за атмосферу, ароматну каву та чудові смаколики.