Засідання круглого столу кафедри харчових технологій

25 травня 2023 відбулось засідання круглого столу «Шляхи впровадження та розвиток наукових розробок у промислових умовах» –  щорічного традиційного наукового заходу кафедри харчових технологій.  Метою заходу було обговорення результатів науково-дослідної роботи здобувачів вищої освіти. Питання круглого столу були пов’язані з роботою здобувачів в межах наукового гуртка кафедри харчових технологій «Innovative and resource-saving food technologies», в межах кваліфікаційних робіт, в межах досліджень міжкафедральної науково-дослідної лабораторії "Субкритичні технології у харчових виробництвах". Були заслухані наступні доповіді:
- Івер О. «Використання нанооксидів в технології швидкого захисту харчових продуктів для довготермінового зберігання»;
- Демиденко І. «Проект цеху по виробництву фруктових консервів потужністю 97  туб/зміну»;
- Руденко М.  «Дослідження аромату цибулі та шляхи деароматизації»;
- Гнуча Т. «Напрацювання по розробці функціональних видів хліба»;
- Лашко К. «Технологія м’якого сиру з козиного молока»;
- Явтушенко І. «Розширення м’ясопереробного підприємства з будівництвом цеху м’ясних консервів»;
- Закора О. «Технологія печива подовженого терміну зберігання».
Новим напрямом цьогорічної конференції були доповіді проектного характеру, в яких доповідачі зосередили увагу на принципах техніко-економічного обґрунтування і вибору місця будівництва запроектованих підприємств. Слід відзначити всебічний підхід Демиденко І. та Явтушенко І. до вирішення таких задач практичного характеру. Актуальна тематика була висвітлена в доповіді Івер О. стосовно розробки технології швидкого захисту сировини, що дозволяє зберегти її у надзвичайних умовах. Виробництво функціональних продуктів залишається затребуваною тематикою, тому доповідь Гнучі Т. про технологію хліба з ламінарією викликала зацікавленість слухачів. Ферментативне перетворення специфічного аромату цибулі, на думку Руденко М., перспективне в технології функціональних продуктів. Закора О. та Лашко К. зацікавили своїми думками та ідеями стосовно технології виробництва сиру з козиного молока і печива з екстрактами. Під час обговорення доповідей учасниками були надані слушні зауваження та побажання.
Учасники відзначили, що в порівнянні з минулими роками, більше проведено наукових робіт прикладного характеру та дегустацій готових продуктів. За результатами круглого столу були сформульовані висновки та плани майбутніх досліджень та шляхи підтримки здобувачів вищої освіти в  напрямі наукового пошуку. Відзначене професійне зростання доповідей учасників, які щорічно приймали участь у засіданнях круглого столу. В цілому захід був проведений на достатньому рівні, мав оптимістичний та позитивний настрій.