У рамках візиту до Турецької Республіки з метою участі у Міжнародній виставці харчових продуктів F Istanbul 2025, делегація Полтавського державного аграрного університету мала унікальну нагоду відвідати Стамбульський технічний університет (Istanbul Technical University, ITU), зокрема кафедру харчової інженерії.
Згідно з рейтингом впливу Times Higher Education Impact Rankings 2025, який оцінює університети світу за їхнім внеском у досягнення Цілей сталого розвитку ООН, Стамбульський технічний університет входить до 50 найкращих університетів світу. ITU посів місця у ТОП-100 за вісьмома Цілями сталого розвитку:
• Ціль 1 – Подолання бідності
• Ціль 2 – Нульовий голод
• Ціль 4 – Якісна освіта
• Ціль 6 – Чиста вода та належні санітарні умови
• Ціль 8 – Гідна праця та економічне зростання
• Ціль 9 – Промисловість, інновації та інфраструктура
• Ціль 14 – Збереження морських екосистем
• Ціль 15 – Захист екосистем суші.
Університет активно підтримує участь у європейській програмі Erasmus+ КА1 (академічна мобільність), забезпечуючи можливості для мобільності як для викладачів, так і для здобувачів вищої освіти.
У складі делегації ПДАУ були:
• проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Олег Горб;
• проректор з науково-педагогічної та наукової роботи Анатолій Шостя;
• декан факультету технологій тваринництва та продовольства Світлана Усенко;
• завідувачка кафедри біології продуктивності тварин імені академіка О. В. Квасницького Марія Ільченко;
• завідувачка кафедри харчових технологій Ніна Будник;
• професорка кафедри біології продуктивності тварин імені академіка О. В. Квасницького Лариса Кузьменко;
• студентка освітньо-наукової програми «Технології зберігання, переробки зерна та аграрний бізнес» Світлана Тараненко;
• директор з виробництва ТОВ НВП «Еко-Країна» Леся Сокіл.
Зустріч із науковцями Стамбульського технічного університету була ініційована та організована командою Dictum Global Law Company під керівництвом співзасновниць компанії Світлани Мороз та Наталії Олєйнікової.
Делегація відвідала кафедру харчової інженерії, де відбулася зустріч із заступником завідувача кафедри, доцентом, доктором філософії Фатіхом Ортакджі. У ході зустрічі пан Ортакджі ознайомив гостей з основними напрямами наукової діяльності кафедри, серед яких – технологія ферментації, мікробна біотехнологія, порівняльна геноміка та біоінформатика. Він наголосив, що дослідження кафедри зосереджені на функціональній харчовій мікробіології, застосуванні пробіотиків та оптимізації біопроцесів у харчовому виробництві. Окрему увагу було приділено розробці заквасок на основі штамів мікроорганізмів, а також інтеграції методів біоінформатики та порівняльної геноміки з метою вдосконалення інновацій у сфері ферментаційних біотехнологій і харчових технологій.
У ході зустрічі було розглянуто можливі напрями подальшої співпраці, зокрема питання академічної мобільності, організації освітніх програм для здобувачів вищої освіти, реалізації спільних науково-дослідних проєктів та участі у наукових конференціях.
Члени делегації ознайомилися з матеріально-технічною базою кафедри, що займає чотири поверхи, та відзначили високий рівень технічного оснащення лабораторій і належну організацію наукової діяльності.
Делегація висловлює щиру подяку співзасновницям Dictum Global Law Company – Світлані Мороз та Наталії Олєйніковій за сприяння в організації візиту, налагодженні академічних контактів і розвитку міжнародного співробітництва Полтавського державного аграрного університету, а також усій команді компанії за професіоналізм та підтримку.
UBC Ukrainian business counsil in Turkiye