Участь стейкхолдера в освітньому процесі

З метою якісного формування програмних результатів навчання у здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за освітньою-професійною програмою Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва (гарант Лариса Кузьменко) заняття з навчальної практики «Основи фахової діяльності» 20.07.2023 року було проведено за участю стейкхолдера – наукового консультанта ТОВ «АБМ-Трейд» Олексія Держговського. 

Олексій Держговський – кандидат сільськогосподарських наук за спеціальністю «Фізіологія людини і тварини», доцент, випускник Полтавської державної аграрної академії, а тепер надійний стейкхолдер, який щорічно приймає активну участь у перегляді й оновленні освітньо-професійної програми Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва у Полтавському держаному аграрному університеті.

ТОВ «АБМ-Трейд» – український виробник продуктів для годівлі та догляду за сільськогосподарськими тваринами, основною місією якого є  розробка якісних продуктів задля підтримання здоров’я поголів’я ферм. Цілі компанії: дбати про здоров'я ферми, генерувати нові знання та ресурси, задавати тренди в тваринництві й впроваджувати інновації.

Практичне заняття, під керівництвом Олексія Держговського, було присвячене первинній оцінці властивостей кормової сировини на молочному комплексі.

Здобувачі вищої освіти отримали можливість ознайомитися і прийняти активну участь визначенні фізичних та органолептичних властивостей корму та кормових сумішей, зразки яких були відібрані в одному з підшефних господарств ТОВ «АБМ-Трейд» і законсервовані для тимчасового зберігання напередодні заняття. На початку заняття пан Олексій розповів про методику відору середньої проби кормів та методи консервування зразків перед транспортуванням.

   

   

У ході виконання практичного заняття студенти опрацювали методики визначення в умовах господарства сухої речовини кормів та готових кормових сумішей (ЗЗР або ТMR) – сушка прямої дії та з використанням мікрохвильової  печі. 

Активну участь здобувачі вищої освіти прийняли у визначенні структури приготовлених кормів за допомогою сепараторів корму (ЗЗР та ЧЗР-комбікорм).

Також Олексій Держговський ознайомив студентів з методикою визначення в умовах господарств перетравності кормів шляхом фракціонування (промивання водою) калових мас.

   

Особливий інтерес у здобувачів вищої освіти викликали інноваційні методики складання раціонів за допомогою існуючого програмного забезпечення для цього. Але це буде тема наступного заняття за участю стейкхолдера…