УЧАСТЬ МАГІСТРІВ ОПП ХАРЧОВІ ТЕХНОЛОГІЇ У МІЖНАРОДНІЙ НАУКОВО -ТЕХНІЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ «НАУКОВІ ПРОБЛЕМИ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ПРОМИСЛОВОЇ БІОТЕХНОЛОГІЇ В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ»

На базі Національного університету харчових технологій відбулася ювілейна, 10-та міжнародна науково-технічна конференція «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті Євроінтеграції», яку проводила  24-та секція Наукової ради Міністерства освіти і науки України за фаховим напрямом «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології».

Традиційно, окрім закордонних представників, у даному науковому форумі приймають участь практично всі харчові університети України. В цьому році на даній конференції були представлені і доповіді магістрів ОПП Харчові технології ПДАУ  Ірини Ліхоліп та Олени Тюркіної.

Участь саме у цій конференції була  обумовлена   актуальністю тематики, зокрема  місцем харчових технологій в контексті Євроінтеграції, що  пов’язано з особливостям ОПП Харчові технології, яка реалізується в ПДАУ та сформульована як «Поєднання наукових досліджень та виробничої діяльності, яке спрямоване на виробництво харчових продуктів з регіональної сировини, що відповідають сучасним світовим вимогам».

Так, магістрантка Олена Тюркіна представила дослідження з визначення оптимальних параметрів екстрагування біологічно активних речовин: фенольних сполук та флавоноїдів з насіння коріандру та оцінку антиоксидантної активності отриманих екстрактів.

Слід зазначити, що експериментальні дослідження були виконані у науково-дослідній лабораторії «Субкритичні технології у харчових виробництвах» ПДАУ та спрямовані на отримання цінних інгредієнтів для харчових технологій, підвищення якості харчових продуктів та збільшення термінів їх зберігання без використання хімічних інгредієнтів.

Магістрантка Ірина Ліхоліп представила дослідження властивостей макаронних виробів, збагачених каштановим борошном та бджолиним пилком. Макаронні вироби, виготовлені за запропонованою технологією є збалансованим за поживними речовинами продуктом завдяки високоякісним білкам і високому вмісту клітковини, вмістом поліненасичених жирних кислот, вітамінів, мінералів та біологічно активних сполук каштанового борошна та інгредієнтів бджолиного пилку.

Науковці та здобувачі вищої освіти вже втретє приймають участь у роботі конференцій даного рівня на базі НУХТ, та у планах кафедри харчових технологій є підготовка науково-дослідних робіт здобувачів вищої освіти для подання для участі у 2 турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт.