У ПДАУ відбувся круглий стіл, присвячений підвищенню стійкості агробізнесу Полтавщини

Інформаційний обмін між науковцями та виробниками аграрної продукції — важливий крок на шляху до підвищення економічної безпеки держави. Саме тому двері Полтавського державного аграрного університету завжди відчинені для наших партнерів і колег з кожного куточка України. Тож 14 листопада за ініціативи Агенції регіонального розвитку Полтавської області ,,Офіс євроінтеграції” на базі ПДАУ відбувся круглий стіл "Кластеризація як інструмент підвищення стійкості агробізнесу Полтавської області". Співорганізаторами заходу були Департамент економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської обласної військової адміністрації, Департамент агропромислового розвитку Полтавської обласної військової адміністрації та громадська спілка ,,Полтавське товариство сільського господарства”.

До роботи долучилися Герой України, голова Котелевської селищної ради Тетяна Корост, керівник ГО «Полтавська обласна асоціація фермерів і приватних землевласників імені Героя України, Героя Небесної сотні Віктора Чміленка» Василь Бурлака, голова Великобудищанської територіальної громади генерал-майор Микола Шаблій та інші поважні гості.

Після підписання договору про співробітництво з Великобудищанською громадою, очолюваною Миколою Шаблієм, якого представила голова вченої ради ПДАУ Валентина Аранчій, розпочалася робота круглого столу. Присутніх привітали ректор ПДАУ Олександр Галич і директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОВА Дмитро Мандріков.

Далі директорка Агенції регіонального розвитку Полтавської області «Офіс євроінтеграції» Віта Рекотова і її заступниця Світлана Туль виступили з доповіддю на тему "Кластери як рушії економічного та інноваційного розвитку на регіональному рівні", ознайомивши учасників заходу з актуальністю цього напряму.

Виконавчий директор ГС «АГРОКЛАСТЕР "АГРОВІН"» Сергій Гуцол продемонстрував ефективне функціонування агрокластера у Вінницькій області на прикладі його громадської спілки.
Керівник ГО «Полтавське товариство сільського господарства» Григорій Шарій узагальнив і деталізував системні підходи до кластерного розвитку.
Декан факультету технологій тваринництва та продовольства ПДАУ Анатолій Шостя поділився досвідом реалізації проєкту «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості» (UniClad).

Не менш змістовним був виступ представника консорціуму RIDNE, комерційного директора Iva Rove Inс. в Україні Сергія Ковальчука, який розповів про роботу консорціуму RIDNE за кластерними принципами в агробізнесі та переробці.
Далі професорка кафедри економіки та міжнародних економічних відносин ННІ ЕУПІТ ПДАУ Юлія Самойлик презентувала сучасну підготовку висококваліфікованих кадрів для агрокластерів, що відбувається на базі нашого Університету.
Директор з розвитку бізнесу Групи компаній «КМ» Анатолій Мишелов зробив доповідь на тему "Логістичний 3PL-оператор як один з акторів у кластеризації агробізнесу".
Заступник директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОВА Андрій Сорочинський наголосив на актуальності державних грантових програм підтримки як інструменту сталого розвитку агробізнесу.


Менеджер проєктів розвитку ланцюгів доданої вартості Програми USAID АГРО Владислав Гуленко оприлюднив ініціативи Програми USAID АГРО щодо підтримки сільськогосподарських мікро-, малих і середніх підприємств.
Захопливою виявилася доповідь співзасновниці та керівниці ФГ «Володар-С», «Фортуна-2015» Катерини Скрильник про успішні кейси реалізації грантових проєктів в агробізнесі.
Після насиченої робочої програми круглого столу учасники перейшли до обміну інформацією про практичні та проблемні питання.