Співпраця зі стейкхолдером ДП «ДГ імені Декабристів ІС і АПВ НААН України»

16 лютого 2022 року колектив викладачів факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва та здобувачі вищої освіти ступеня бакалавра і ступеня магістра відвідали зразкове господарство мережі Національної академії аграрних наук України ДП «Дослідне господарство імені Декабристів інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН України».

У господарстві реалізовано стратегію з ефективного виробництва у тваринництві, яка передбачає перехід до інноваційних методів господарювання. Директор господарства Володимир Цибенко ознайомив викладачів і студентів з інноваційною моделлю розвитку галузі молочного скотарства.

У господарстві запроваджено роботизоване випоювання телят роботом-автонапувалкою PAULA;  підгортання корму роботом-підгортачем BATLER GOLD; автоматизоване визначення охоти в корів, хворих тварин та управління комфортом і годівлею за допомогою системи HEATIME.

На молочно-племінній фермі утримують корів айширської породи жирномолочного напряму продуктивності, яка є невибагливою, витривалою до хвороб і прекрасно акліматизованою. У господарстві запроваджено різні способи утримання тварин ‒ прив’язне і безприв’язне. У новозбудованому молочному комплексі тварини утримуються безприв’язним способом. Для них передбачений кормовий стіл, корм підгортає робот-підгортач, який одночасно з основною функцією ще й підмащує його концентратом. Установлені поїлки з підігрівом, що унеможливлює замерзання води взимку. У приміщенні є новітні щітки-чесалки, які, крім комфорту, забезпечують оптимальну гігієну в корівнику. Простора зала оснащена доїльною установкою на зразок «ялинки», що дає можливість отримувати молоко екстракласу.

Нещодавно підприємство ввело в дію цех молочної продукції DEKA MILK. Цікавою для ПДАУ буде співпраця  з DEKA MILK у рамках обміну досвідом ефективного використання обладнання в експертному центрі «Milk Local Product». Саме тут виробляється широкий асортимент натуральних якісних молочних продуктів.