Співпраця кафедри харчових технологій ПДАУ у виданні міжвузівських підручників та посібників

Викладачі кафедри харчових технологій ПДАУ в рамках Договорів про співпрацю, які були підписані з провідними університетами технологічного спрямування, не тільки активно співпрацюють в галузі наукових досліджень, але і приймають участь у написанні підручників та навчальних посібників.

Сьогодні кафедра харчових технологій презентує чергове навчальне видання, присвячене Методології наукових досліджень та Сучасним досягненням харчової науки.

Як відмітили у Передмові рецензенти видання – відомі науковці з провідних харчових університетів (д.т.н., проф. В. Дорохович, НУХТ; д.т.н., проф. Л. Капрельянц, ОНАХТ; д.т.н., проф. М. Кравченко, КТНЕУ), посібник із виконання наукової роботи з технології харчової продукції для студентів і аспірантів спеціальності 181 «Харчові технології» такого рівня видано в Україні вперше. Навчальний посібник розроблено у двох частинах. У першій частині містяться методологічні основи наукової роботи та сучасні методи дослідження харчової сировини та продуктів. У другій частині наведено приклади проведення досліджень у різних видах харчової речовини і продуктів.

Високий рівень видання було забезпечено широкому залученню у колектив авторів провідних науковців в галузі харчових технологій в Україні. Співавторами даного видання є науковці Національного університету харчових технологій, Державного біотехнологічного університету, Одеського національного університету харчових технологій, Сумського національного аграрного університету та Полтавського державного аграрного університету.

Професором кафедри харчових технологій ПДАУ В. Сукмановим в даному виданні було представлено розділ, присвячений технологіям харчових продуктів з використанням високого тиску (ВТ): історичний аспект проблеми, особливості застосування ВТ в технологіях харчових продуктів, спрощене уявлення процесу обробки харчових продуктів ВТ, апаратурне забезпечення технологій харчових продуктів з використанням ВТ, термодинамічний аспект використання ВТ у харчових технологіях, денатурації білків під дією ВТ, використання ВТ у технологіях деяких харчових продуктів, уявлення про деякі механізми впливу ВТ на біологічні структури, мікроорганізми і ферменти та перспективні напрями майбутніх наукових досліджень.

Слід зазначити, що дана технологія визнана світовою спільнотою науковців-харчовиків, як найбільш революційною, та під керівництвом проф. В. Сукманова було захищено біля десяти дисертаційних робіт, присвячених використанню високого тиску в харчових технологіях і в даний час представили свої дисертаційні роботи аспірантів з Китаю, які виконали дослідження на теми «Технологія малосолоних свинячих ковбасок із використанням ізоляту соєвого білка та обробкою високим тиском» та «Підвищення якості бобових відходів з використанням технології високого тиску при їх використанні в технології печива».

Навчальний посібник було видано у видавництві «ОЛДІ Плюс». Загальний об’єм видання – 575 сторінок.

Даний навчальний посібник буде рекомендований аспірантам та здобувачам вищої освіти рівня бакалавр та магістр спеціальності «Харчові технології» у багатьох університетах України, у тому числі, і в ПДАУ.