Служба в органах місцевого самоврядування — від колективів до команди

    Викладачі кафедри публічного управління та адміністрування і здобувачі вищої освіти за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування продовжують започатковану професором кафедри Сердюк О. І. практику проведення занять у форматі «навчаюсь навчаючи», коли студенти та аспіранти, які мають практичний досвід роботи в публічній сфері, залучаються до проведення занять.
    Тож 10 травня 2023 р. до студентів 3 курсу ОПП Місцеве самоврядування з гостьовою лекцією завітав директор комунального підприємства «Ладан-Агро» Ладанської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (протягом 2015–2019 рр. – голова Озерянської сільської ради, з червня 2019 р. до грудня 2020 р. – голова Озерянської громади Чернігівської області; в кінці 2020 р. за адміністративним рішенням громаду було приєднано до Варвинської громади) і одночасно здобувач ступеня доктора філософії за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування Дмитренко Сергій Миколайович. На підсумковому занятті з дисципліни «Служба в органах місцевого самоврядування» (викладач — Дорофєєв О. В., д. е. н., професор, професор кафедри) він в інтерактивній формі пояснив зміст і практичне значення ідеї командоутворення у контексті повоєнного відновлення громад України, постраждалих від війни з Росією. Сергій Миколайович пояснив, що в процесі реформування місцевого самоврядування на принципах децентралізації управління територіальні громади отримали нові можливості та повноваження, які зумовили ускладнення управлінських систем на рівні громад.    Зараз реально в управлінні процесами місцевого розвитку беруть участь не лише селищний (сільський або міський) голова, депутати та виконавчий комітет ради, а й інші виконавчі органи, зокрема фінансові управління зі статусом юридичної особи публічного права, молодіжні та інші ради при місцевій раді, громадські організації, комунальні підприємства, бізнес-асоціації тощо. Сергій Дмитренко наголосив, що всі представники місцевого самоврядування та стейкхолдери можуть досягти успіху в розвитку громади лише за умови її об’єднання в одну команду навколо спільної мети. Згуртованість громад, державницька позиція та служіння народу — усе це матиме вирішальне значення для повоєнної відбудови.    До гостьової лекції також долучилися завідувачка кафедри Лозинська Т. М., викладачі кафедри та здобувачі вищої освіти ступеня магістра 1 курсу, яким практичні поради директора комунального підприємства можуть бути корисними при виборі теми кваліфікаційної роботи та її написанні.
Щиро вдячні Сергію Миколайовичу Дмитренку за співпрацю та налагодження партнерських відносин із Ладанською селищною радою Прилуцького району Чернігівської області.