Про створення LLL центрів у рамках проєкту ЕРАЗМУС+ SULAWE та презентація програми RISE

21 вересня 2023 року відбулося чергове засідання в рамках проєкту ЕРАЗМУС+ SULAWE. У засіданні взяли участь виконавці проєкту від Полтавського державного аграрного університету Тетяна Капіталова, Світлана Усенко й Олена Смірнова. Вони представили узагальнену інформацію про стан створення інноваційних центрів досконалості для навчання впродовж життя в університетах України, зокрема Полтавському державному аграрному університеті, Національному університеті біоресурсів і природокористування України, Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля.
Ян Гренц (Бернський університет прикладних наук, Швейцарія) презентував програму RISE (Response Inducing Sustainable Evaluation) та можливості її використання у підготовці магістрів і для підвищення кваліфікації аграрних експертів у контексті центрів LLL. Завдяки цій програмі є змога проаналізувати роботу господарства. Оцінка проходить у формі анкетування і складається зі збору інформації, обробки даних, розроблення рекомендацій щодо вдосконалення та презентації результатів. Обробка даних означає внесення всіх отриманих відповідей в інформаційну базу програми. Після внесення даних автоматично розраховуються результати у вигляді діаграми з розгорнутим поясненням кожного показника,  програма також автоматично генерує повний звіт. Презентація результатів відбувається у формі обговорення: пояснюють, чому отриманий саме такий результат, на що необхідно звернути увагу для покращення діяльності, пропонується план удосконалення.

   

   

Метод RISE зручний і простий, адаптований до українських умов, що дає змогу розглядати його як сучасний доступний спосіб аналітичної оцінки сільськогосподарського підприємства в Україні відповідно до принципів сталого розвитку. Також це чудовий засіб формування інформаційної основи для прийняття управлінських рішень щодо сталих практик ведення господарства.

Задля майбутнього сільського господарства України потрібно забезпечити підготовку фахівців, які зможуть проводити відповідні аналітичні оцінки господарств.