Обґрунтування місця навчальної дисципліни «Аналіз політики» в структурно-логічній схемі ОПП Зв’язки з громадськістю

      10 лютого 2022 року на кафедрі публічного управління та адміністрування ПДАУ відбулася робоча зустріч гаранта ОПП Зв’язки з громадськістю другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування доктора економічних наук, професора Олександра Дорофєєва зі здобувачем вищої освіти ступеня магістра, членом робочої групи з розроблення освітньо-професійної програми Владиславом Призовим. На ній була обговорена пропозиція завідувача кафедри публічного управління та адміністрування, доктора наук з державного управління, професора, а також члена робочої групи з розроблення ОПП Зв’язки з громадськістю, Тамари Лозинської щодо введення до переліку освітніх компонент навчальної дисципліни «Аналіз політики». Така необхідність обумовлена змістом програми єдиного державного кваліфікаційного іспиту зі спеціальності, розділ якої – «Державна політика та врядування» – містить перелік питань щодо формування і реалізації політики, її аналізу, сфер і напрямів політики. Контент освітніх компонент попередньої редакції ОПП Зв’язки з громадськістю не охоплював у достатній мірі цих питань. Гаранта ОПП Зв’язки з громадськістю Олександра Дорофєєва цікавила думка Владислава Призова щодо місця навчальної дисципліни «Аналіз політики» в структурно-логічній схемі ОПП і як здобувача ступеня магістра, і як депутата районної ради, до сфери діяльності якого входять ці питання.


     У підсумку робочого обговорення було досягнуто згоди стосовно того, що освітня компонента «Аналіз політики» може бути введена замість навчальної дисципліни «Лідерство в публічній сфері». Тому пропонований обсяг вивчення навчальної дисципліни «Аналіз політики» – 3,5 кредити (105 год), форма підсумкового контролю – залік. Дисципліни, що передуватимуть вивченню, – ОК04 «Запобігання корупції в публічному управлінні», ОК05 «Комунікації в публічному управлінні», ОК07 «Маніпулятивні технології в публічному управлінні», ОК08 «Парламентська діяльність».
     Визначено відповідність навчальної дисципліни таким програмних компетентностям:

  • ЗК01. Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу;
  • ФК07. Здатність самостійно готувати проєкти нормативно-правових актів, аналітичні довідки, пропозиції, доповіді, надавати експертну оцінку нормативно-правовим актам на різних рівнях публічного управління та адміністрування;
  • ФК10. Здатність приймати обґрунтовані управлінські рішення з урахуванням питань європейської та євроатлантичної інтеграції;
  • ФК12. Здатність фахово аналізувати інформацію, оцінювати її повноту та можливості використання.

     Освітня компонента «Аналіз політики» забезпечуватиме такі програмні результати навчання:

  • ПРН01. Знати теоретичні та прикладні засади вироблення й аналізу публічної політики, основ і технологій прийняття управлінських рішень.
  • ПРН02. Розв’язувати складні задачі публічного управління та адміністрування, враховуючи вимоги законодавства, виявляти правові колізії та проблеми, розробляти проєкти нормативно-правових актів для їх усунення.
  • ПРН11. Розробляти обґрунтовані управлінські рішення з урахуванням питань європейської та євроатлантичної інтеграції, враховувати цілі, наявні законодавчі, часові та ресурсні обмеження, оцінювати політичні, соціальні, економічні та екологічні наслідки варіантів рішень.
  • ПРН14. Уміти організовувати системи збору, аналізу та обробки інформації.

Аудиторія: